You are here

Бойко Борисов е професионален звероукротител в цирка, наречен управление на държавата

Да се пише за състоянието на вътрешната политика у нас, за предизборната ситуация и за взаимоотношенията между партиите в „управляващата“ коалиция и между техните представители, е твърде смело и рисковано.

Днес е вторник, определен като ден разделен от Бойко Борисов, но вчера пък беше обединителният понеделник, тъй като коалиционните партньори се опитаха да се разберат по ред разделящи ги въпроси – ако могат. Поканиха и премиера, но според мен инициативата и организацията са лично негови. Иначе не би се отзовал толкова бързо и въодушевено.

След тази среща всички трябва да вярваме, че коалиционните проблеми, спорове и злостни взаимни нападки са останали в миналото и в нашата родина вече царят мир, любов и разбирателство. Електоратът ще се стече на 6 ноември към урните и с „правилната“ бюлетина ще избере с огромна победа „правилния“президент – Цецка Цачева. Че как иначе, след като Цветан Цветанов като мантра повтаря номера й при най-малката възможност. Той е самоотвержен воин на ГЕРБ и като такъв се доказва най-добре в предизборна ситуация и – може би – когато се броят бюлетините. Но това е друга сериозна тема.

Не мисля обаче, че всички партии в коалицията са на същото мнение: от предизборните плакати на кандидат-президентите продължават да ни се усмихват Трайчо Трайков и Красимир Каракачанов. Те имат и приличен процент в прогнозните резултати и никакво намерение да се отказват от надпреварата. Да не забравяме, че Меглена Кунева, заместник министър-председател, предупреждава, че Движение на България на гражданите ще се оттегли от управлението, ако РБ получи чувствително по-слаби резултати от тези на последните два избора.

Радан Кънев уж се извини за циничното си изказване по адрес на премиера, но само за формата, не за съдържанието му – неприязънта остава.

Не тези хора ме провокираха да пиша за ставащото днес в България, а изказванията на депутати откоалицията в сутрешния блок на БТВ. Единият от тях каза, че по принцип в парламента се гласува против на инат на този, който е внесъл предложение, щом не е от тяхната партия, а колегата му поясни, че всичко се прави в името на интересите на народа. Цинично откровение! В тази връзка питам пак в мое/наше име ли Бойко Борисов определи парламента на цирк?

В интерес на кого министърът на отбраната Николай Ненчев на извънредното заседание на кабинета на 14 октомври се просна като изтривалка в краката на премиера и изхленчи: Прав сте, господин премиер, поведението ми е изключително безотговорно! Знам какви усилия полагате за справяне с проблема с бежанците. Същият министър, който се кълнеше, че: Ще защитавам всеки един от вас, честта на пагона, честта на МО. Съмнявам се, че човекът знае какво е чест на каквото и да е. Но пък Меглена Кунева, по-рано решена да напусне кабинета, на 15 октомври е категорична: РБ подкрепя правителството, защото министрите на формацията успяват да наложат важни политики… В кабинета няма напрежение… Значи всички са в час, както се казва. Защо тогава Бойко Борисов пита пиле шарено ли съм? Да не би защото човекът е объркан и много, много ядосан. Не му се иска да брои шарените си перца от страх – вече няма такива, защото всичко е извън неговия контрол: вътрешният министър предупреждава за опасност от фалшификация на изборите; депутатите променят Изборния кодекс дни преди избора за президент; синдикат „Подкрепа“ обсъжда недомислици на новия Закон за предучилищното и  училищното образование; посочиха двама от виновните за АЕЦ  „Белене“ и търсят още други; все повече бежанци са на границата ни… За колко останали перца става дума?

Е, днес пред Нова тв  „тежката артилерия на ГЕРБ“, както се самоопредели преди време Десислава Атанасова, заяви, че ГЕРБ действа като звероукротител, за да се движи държавата напред.Ясно, въздесъщият досега наш министър-председател се опитва с камшик, заплахи и бонбони да се реализира и като професионалист звероукротител в цирка, наречен управление на държавата. На фона на този перфектно подреден хаос нежната ръка на майката на нацията дирижира рефрена на известната на всички песен: ГЕРБГЕРБГЕРБ, цъфнал ГЕРБ

Ц. Стайкова

dunavmost.bg