Бойко Борисов обсъжда с представители на Русия и Турция развитието на енергийната инфраструктура

Той и Бинали Йълдъръм имат сходно разбиране за развитието на газопреносната мрежа, която трябва да покрие региона

В рамките на 22-то издание на Световния петролен конгрес в Истанбул, министър-председателят на България Бойко Борисов проведе разговори с представители на Русия и Турция относно развитието на енергийната инфраструктура в района на Югоизточна Европа, предава Independent Balkan News Agency, циана от "Фокус".
Имаме сходно разбиране за развитието на газопреносната мрежа, която трябва да покрие региона, осигурявайки по-голяма сигурност на газовите доставки в Европа, заявиха българският премиер Бойко Борисов и неговия турски колега Бинали Йълдъръм.
Те се съгласиха, че добрите икономически връзки между България и Турция, както и тяхната географска позиция, предопределят важността на двустранните енергийни отношения, се казва в съобщение на българското правителство. Борисов е споделил, че голяма стъпка в това отношение би била изграждането на газов интерконектор между двете страни. Той също така подчерта подкрепата на страната за развитието на Южен газов коридор .
Борисов също така „отбеляза напредъка, направен в отношенията с Русия в енергийния сектор“. Той е описал като крачка в правилната посока „пътната карта“, подписана между българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на „Газпром” Газпром Алексей Милер.

http://www.faktor.bg