Бойко Рашков: Твърдението на шефа на ДАНС няма значение за функцията ми на министър

Светлана Георгиева

 

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев заяви, че служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е с отнет сертификат за достъп до класифицирана информация. Георгиев каза това пред журналисти, след като стана ясно, че ще бъде освободен от длъжността. „Имаме едно основно притеснение – че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация“, каза Георгиев, без да даде подробности.

За „Дневник“ Бойко Рашков каза, че не му е известно да му е отнет допускът, но „както се вижда – всичко е възможно“. По Закона за защита на класифицираната информация министрите получават автоматично достъп до държавните тайни по силата на служебното си положение.

Г-н Рашков, вярно ли твърдението на директора на ДАНС, че Ви е отнет допускът до класифицирана информация преди две години?

– Ще кажа следното: Не ме интересува какво говори този човек. Това, което казва, няма никакво значение за функцията, която изпълнявам в момента. И, на последно място, всеки момент ще получи указ си за своето освобождаване.

Може ли по-конкретно? Все пак с отнет допуск ли сте или не?

– Няма да говоря повече. Това е, което искам да кажа, и го казвам. Нататък аз коментар на тези престъпници няма да правя. Вие какво искате – да ги правим герои?

Искам да се изясни дали казват истината или не. Защото Вие в четвъртък говорихте за дело срещу Вас, а говорителят на главния прокурор Сийка Милева отрича. Има пълно разминаване.

– Аз имах доброто желание да Ви информирам за някои факти. Значи какво е казала Сийка Милева – аз отговорих. Това как се образуват дела в прокуратурата, мисля, че е ясно на всички. Образуват дела, без да има престъпление, за да могат да вършат някакви действия по разследване. В момента са ме зарили тук от искания във връзка с дела, които са образували, които аз не знам за какво са, има само някакъв номер на дело.

Срещу Вас ли?

– Срещу най-различни служители за най-различни въпроси, които аз не знам за какво са. И обясних, че има едно от делата, което тъй като има там една страница от едно издание и там е моето име, аз предполагам, че това дело е образувано срещу мен, макар че те отричат.

Възможно ли е това дело да е използвано, за да Ви отнемат допуска, без да Ви уведомят?

– Не мога да кажа какво правят тези хора. Те се занимават с чисто политическа дейност. Не го ли виждате? Прокуратурата се занимава с чисто политическа дейност и атакува или членове на правителството, или заместник-министри. Не го ли виждате? И трябва да осветляваме обществото за целите на прокуратурата, която е орган, политически, който обслужва бившето правителството и лично Бойко Борисов.

Тоест Вие днес научихте, че Ви е отнет допускът, от изявлението на председателя на ДАНС?

– Благодаря Ви много за вниманието.