Бокова остава единствената кандидатура за генсек на ООН

Ирина Бокова остава кандидатът на България за генерален секретар на ООН. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание във вторник. Според него името на Кристалина Георгиева не е било обсъждано. 

От края на миналата седмица в българските медии се появиха информации, че България възнамерява да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на световната организация.

„В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили”, заяви Борисов пред министрите.

Премиерът заяви, че се полагат усилия за намиране на подкрепа за тази кандидатура и задължи всички министри да положат максимални усилия на 26-ти септември името на Ирина Бокова да е сред първите двама кандидати, които ще се състезават за поста.

Той ѝ пожела успех, но уточни, че ако на посочената дата не се класира сред първите двама, правителството ще обсъди какво да прави.

http://offnews.bg/