Болгария размахва пръст на САЩ, докато Румъния разполага с размах американски ракети

Иво Инджев

Знаете ли защо Румъния, която беше на дъното, ако не и под него в края на комунизма заедно с нас, все повече ни изпреварва? 

Знаете ли защо там се чувстват добре големи западни инвеститори в резултат на което румънците вече ще започнат да сглобяват и “Опел Пума”, докато нас ни заобикалят с недекларирана все още (но на път да се случи вече и декларативно) лека погнуса (например от “Фолксваген”)?

Знаете ли защо тук вървят като “топъл хляб” произведени в Румъния дачии? 

Един Роувър се подмами да дойде у нас в началото на 90-те години, но бързо го сдъвкаха корупционерите и си обра крушите.

Защо се появиха прогнози, че Румъния ще достигне средния жизнен стандарт на “стара Европа” до 20 години, а у нас това евентуално могат да дочакат внуците ни след 60 години?

Да, да, това е така заради онова, което символизира като съпротива срещу голямото крадене по руски образец изборът на румънката Кьовеши за пръв главен прокурор на ЕС. Но и заради още “нещо”.

Американците са разположили в Румъния 18 тактически ракетни комплекси М 142 HIMARS. Те могат да бъдат въоръжени с боеприпаси за залпов огън или с тактически ракети, съобщават руски медии. 

Българските мълчат. Тук е забранено да се разчува, че в Румъния с бързи и големи крачки върви задълбочаването на сътрудничеството със западните съюзници. Тя прие и прословутите американски радари, отказани от нашия путинолюбив атлант(тик) Бойко. 

Обсег на действието на американските тактически ракети? Стигат до Крим.

И  всичко това в добавка към вече приетата на румънска земя американска база, каквото още преди да кацне във Вашингтон за среща с Тръмп през ноември 2019 година нашият премиер с гордост заяви на борда на самолета си пред български журналисти, че няма да допусне в България. Направо се закле като за ушите на Путин (каквито на борда на самолета със сигурност е имало). 

Междувременно ласкателите на Борисов у нас размахват пръст на …САЩ заради съвместния демарш на демократите и републиканците в комисията по международни отношения на Сената срещу корумпираното управление и неадекватната съдебна система. 

Ето това не беше се случвало досега. Остриетата на Борисов едва ли дълбаят в тази посока без неговата благословия, но дори и така да беше, те не само не му помагат, но направо го закопават, включително в очите на наивниците у нас, които му гласуват като на пазител на прозападната ориентация.

Ето затова ще си останем с пръст в устата и ще дишаме пушилката на северните ни съседи, които си взеха поука от “близостта” с Русия, направиха си изводите от историята и пишат нова, в каквато за изоставаща България няма място с такива управляващи лицемери и с възхитената от тяхното путинолюбие червена “опозиция”.