Борба с мафията? Фирми на Ковачки са изкупили евтиния ток

Борба с мафията? Фирми на Ковачки са изкупили евтиния ток | Политика | Tribune.bg

Заявката на служебното правителство на Румен Радев за борба с мафията се оказа не до там съвсем голяма. Според различни ексдепутати като Георги Кадиев и Мая Манолова, които иначе са поддръжници на Радев и назначените от него министри алармират, че благодарение на водената от служебното правителство политика в енергетика се е облагодетелстват един човек – Христо Ковачки.

Георги Кадиев настоя държавните институции да обявят какъв процент от изтъргуваните в сряда огромни количества ток (основно от АЕЦ „Козлодуй) са купени от фирми, чиято основна дейност е „износ на електрическа енергия“. „Информацията за търговете е налична в ЕСО, така че Министерството на енергетиката, КЕВР и БНЕБ - Българската независима енергийна борса, лесно могат да направят такава справка, за да разберем отново ли бе направена "схема" за сметка на българския бизнес“, коментира Кадиев във Фейсбук.

Според Мая Манолова има „схема“, която доведе до фалит на българската промишленост.  По думите й на един от последните търгове на борсата са били изтъргувани 495 мегавата, от които 300 мегавата са най-евтиният ток -  от АЕЦ „Козлодуй“, а останалите са от държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

В наддаването са участвали 8 чуждестранни търговци и още 19 компании, основно свързвани с с бизнесмена Христо Ковачки. Огромната част от електроенергията вече е изнесена, само една четвърт ще остане за българските предприятия, обясни Манолова. Тя твърди, че търговците са спечели около 45 милиона от сделките само за ден.