Борисов, батманът на Балканите

Пожарникар, полицай, офицер от Въоръжените сили, бодигард,  седми черен колан по  карате  и български треньор на тази дисциплина и дори  футболист от втора дивизия,  който вече е преминал половин век живот. Учебната програма на  Бойко Борисов  е толкова плодотворна и многоцветна, че е трудно да се повярва, че той не беше любителят, който миналата година откри и кръсти междузвездната комета Борисов. Но не, колкото и вяра да имат пламенните последователи в българския премиер,  неговото полиедрично представяне не е достатъчно (все още) за астрономически находки. 

Това, което изглежда като изключителна траектория за всеки смъртен, е просто рутина за някой, свикнал да постигне всичко, за което настоява. Как да се увековечиш в  изпълнителната власт на балканската държава  от 2009 г., само с две кратки скоби: на кон от 2013 г. до 2014 г., когато  социалните протести,  онези, които го накараха да подаде оставка, властта взеха леката коалиция между социалистите и турското малцинство, но Борисов си възвърна властта; и през май 2017 г., когато възстанови без много усилия креслото, от което се отказа преди няколко месеца, когато подаде оставка от поста си, след като кандидатът му се изгуби на  президентските избори.

Ударете, омесете и изчакайте, докато откриете слабостта на противника. Сякаш става въпрос за двубой, умелият стил на този лидер, роден преди 60 години насред средностатистическо семейство в  комунистическа България,  е послужил за изграждане на една от най-дългите кариери в първата политическа линия на Европа.

Силата на мафията

Но това, което изглежда като блестящата учебна програма на самостоятелно изградил се човек, е засенчено от неговото поведение. Неговите критици посочват  популизма  му в опита да скрие празнотата на програма, която е избрал да завърши част от голямата инфраструктура, която е необходима, но която се оказа неспособна да предприеме необходимите  социално  - икономически реформи на държава, над която тежи известният етикет, че е най  -бедната и корумпирана в Европа  след влизането й в ЕС през 2007 г.

Много други статистически данни подсилват тези критики: един от петима граждани преминава границата на  бедността  в страна, в която средната заплата е едва близо 400 евро, а БВП на глава от населението не надвишава 50% от средното за Европа, сочат данни от 2018. С тези фитили ефективната борба срещу организираната престъпност се превръща в един от най-големите бичове на българското общество, който увековечава подозрителната разпуснатост на властите.

Забележимо предизвикателство, което съпровожда Борисов след неговото  кацане в политиката,  през 2001 г. е като  доверен човек  в премиерския етап на  цар Симеон, който координира борбата срещу ужасната  българска мафия. Преди беше негов бодигард, както беше преди години и на Тодор Живков, след като лидерът на  Комунистическата партия на България  беше уволнен, влачен от цунамито от падането на Берлинската стена в страните от Желязната завеса.

Човек на действието

При липсата на  повече точни умения  във високите сфери, консолидираната му репутация на  човек на действието,  прагматизмът и вкусът му към черното му спечелиха прякора  Батман  и му спечелиха лоялността на легион от избиратели, които са съпричастни към него и  скромния му произход.  Благодарение на всичко това, само четири години по-късно той полетя сам и постигна кметския пост в София чрез нова формация „ Граждани за европейско развитие на България“  (GERB), първоначално основана като неправителствена.

След като завърши мандата, той вече се кандидатира успешно да ръководи българското правителство, побеждавайки самия Симеон. Като премиер той показа  железен юмрук  с имиграцията, разшири  стената по турската граница  и укрепи връзките с ЕС чрез открито проевропейската си позиция, която го отдалечава от аксиомите, които не се договарят с  Вишеградската група  и я примирява с Брюксел след противоречията и чакащите за решения теми, които се натрупват. Твърде много, дори за  Батман. 

снимка : Българският премиер Бойко Борисов. / DIMIT DILKOFF (AFP)

https://www.elperiodico.com/es/internacional/20200221/borisov-batman-balcanes-7827207