Борисов без коментар

Премиерът Бойко Борисов се изказа в понеделник. Широкомащабно, както винаги. Публикуваме становищата му без коментар, обозначавайки единствено към коя от темите на деня се отнасят и с притестение да посочим Kafene.net като автор на публикацията. Понеже не е. Читателите, дори неизкушените в юридическата материя, оставяме да помислят колко нарушения на българското законодателство виждат в думите на първия партиен и правителствен ръководител.

 

За новия член на КС: Обърнах се към СДС да излъчат кандидатура за член на Конституционния съд, като към най-старата дясна партия. Сутринта се срещнах с председателя на СДС по негово искане и му казах СДС да номинират конституционен съдия, а депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят. Така, че ако искат СК в парламента да си изберат най-добрия, най-достойния за конституционен съдия, да го предложат, да мине всички прозрачни процедури и съответно аз гарантирам, че депутатите на ГЕРБ ще го подкрепят в парламента.

 

За бъдещия главен прокурор: Всички признаха, че до този момент са абсолютни прозрачни процедурите за избор на главен прокурор и на ВСС. А, това кой каква подкрепа има… то сигурно всеки човек има някаква подкрепа, има и врагове. Г-н Цацаров е може би, най-добрият окръжен съдия, който аз познавам в кариерата си на главен секретар.

 

За оценката на Ройтерс след съботния митинг на БСП, че ГЕРБ се провали в усилията си да подобри живота на хората в страната: За кое правителство Ройтерс е казало, че се е справило с кризата в света и е направило животът на коя страна в света по-добър през последните три години. Аз питам… оценката нека да я дават хората. Оценката я дават рейтинговите агенции и те всички повишават кредитния рейтинг на България.

 

За собствените успехи: Спестяванията на гражданите в банките, "които минаха над 32 млрд. лв. към този момент, огромните проекти, които бяха пуснати… Ето и снощи виждате, ако не бях направил спортната зала кога щяхте да ходите на такива концерти. Това само за няколко години в условията на най-тежка криза. Малко да си спомняме - 4 млрд. излишък обявяваше Тройната коалиция, всички вие бяхте заедно с мен, със Симеон Дянков и Пламен Орешарски през 2009 г., август месец в МФ, когато аз го накарах Орешарски да каже, че над половин милиард е дупката в бюджета. Как сме изкарали 2009-та до края, питам - нали пред вас го говори, имате го на камерите си записано.

 

За проучването на Галъп, което дава разлика между ГЕРБ и БСП 3%: Те винаги са давали такива прогнози, че си спомням, когато се явявах за кмет Татяна Дончева ме водеше, а Милен Велчев го бяха обявили за кмет. Това е, демокрацията е това. Идват избори и аз ще застана до моите обекти, това, което съм произвел за тези 3 години и половина. Да застане Станишев и да покаже неговите.

 

За медийния монопол: Хайде да ги изброим, нека броим - пита ме за медиен монопол, пребройте камерите и попитайте кой от тези ваши колеги с камери и микрофони е член на медиен монопол. Има ли такива сред вас да му отговорите на вашия колега, който задава този въпрос, обърна се Борисов към медиите. Кой от вас е от медийния монопол… нека си вдигне ръката. На кой от вас има цензура? Кой от вас е получил указание да не ми зададе някакъв въпрос или да ми зададе точно обратното.

 

За еврокомисарката Нели Крус и свободата на медиите в България: Остави я Нели Крус, питам те теб, вас - кой ви е задал въпрос или кой не ви е дал да ми зададете въпрос. Това е цензура, ако някой ви е казал - няма да го питаш или на тази тема няма да говориш. Кой от вас има връзка с мен. Ето това е цензура - че няма цензура, че има свобода на медиите и можете да стоите и да ме питате, каквото си поискате и да го излъчите в пълния му обем. Не се притеснявам, защото по-голяма прозрачност, по-голяма свобода на словото от това няма. Какво да направя повече.

 

Цитатите на Борисов са от агенция БГНЕС