Борисов иска да е като Живков

Премиерът Бойко Борисов иска да подражава на управлението на Тодор Живков. Това заяви при откриването на есенната сесия на 41-то НС съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, цитиран от БГНЕС.

Според Димитров, ясен сигнал за това е включването на личен представител на премиера в комитета за честване на 100-годишнината от раждането на бившия комунистически ръководител на България. Той определи като тежко падение за една партия, която се определя като демократична и изповядва десни ценности, подобно решение.

Димитров сравни честването на Живков с честване на Адолф Хитлер в Германия, на което да присъства представител на управляващата дясна коалиция на канцлера Ангела Меркел ХДС-ХСС.

Лидерът на СДС е против актуализация на бюджета. „Не трябва да се допуска актуализация на бюджета. Това ще означава бюджет извън контрол. Той трябва да бъде балансиран, за да гарантира възможности на българските граждани да се развиват“, каза Димитров.

Според него, основният акцент в бюджета е да се върнат дължимите пари на малкия и средния бизнес. „Те носят на гърба си икономиката на държавата. Има фалити сред тях, защото държавата не им връща парите. Това се превръща в заплаха за националната сигурност“, категоричен бе Димитров. Той също така предложи НС да изработи нова антикризисна програма, която да помогне на малкия и средния бизнес да оцелее.

Лидерът на СДС обвини ГЕРБ, че следват в енергийната политика плана на БСП и президента Георги Първанов. Димитров смята, че вместо да се строи АЕЦ „Белене“, трябва да се влагат пари в енергийна ефективност. Той се обяви и срещу монополите, които продължават да тормозят обикновения гражданин със сметки. Според него държавата е абдикирала от борбата с монополите вече втора година.

republika.bg