Борисов: Кой живееше на "Позитано" и "Оборище"? Кой живееше в най-скъпите квартали? Кой?

Кой живееше в най-хубавите жилища в България след 1945 г.? Това попита днес премиерът Бойко Борисов. И отговори: родителите на сегашните борци за демокрация. Това каза той по време на речта си на церемонията по откриването на пространство „Атанас Буров“ в Европейския парламент (ЕП).

„Наричали са го буржоа. А те какви са били, червената буржоазия след 1945 година? Кои бяха най-хубавите жилища в България – кой живееше на Позитано, кой живееше на Оборище? Кой живееше в най-скъпите, най-хубавите квартали – Лозенец, Изток, Червена армия? Кой? Родителите на сегашните права [борци] за демокрация“, заяви министър-председателят.

​На церемонията присъстваше внучката на брата на видния български банкер и политик Ивана Стоянова. Премиерът призова журналистите да попитат нея какво значи страх. Същите като преди 1989 г. са били условията и когато на власт е била БСП, каза Борисов и допълни, че левицата „не се е отказала от името си и историята си“.

Той отбеляза, че БСП поддържа разделението в България. „Виждате, че тези, които извършиха геноцида на българския народ и изтребиха цялата интелигенция през 1944-45 г., ги няма и днес. Сиреч никой не иска да се помирява“, заяви Борисов, визирайки отсъствието на евродепутатите от ПЕС/БСП на церемонията.

По-рано днес от левицата призоваха премиера да вземе отношение по темата за апартаментите на висши членове на ГЕРБ, купени на цени под пазарните. Сред тях са зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, показа разследване на Свободна Европа и организацията "Антикорупционен фонд", правосъдният министър Цецка Цачева и бившият културен министър Вежди Рашидов.

Премиерът отбеляза също, че Атанас Буров е бил приятел и с посланика на Съветския съюз, защото е осъзнавал, че България трябва да поддържа с Русия добри прагматични отношения, но пръв прозира, че „нашата пъпна връв трябва да бъде в Европа, така както е и до ден днешен“. -https://www.svobodnaevropa.bg/a/29834406.html