Борисов: Най-бедните сме, а даваме милиарди на Москва и Вашингтон

Премиерът Бойко Борисов разкритикува както руски, така и американски енергийни проекти, сключвани от предишни правителства в началото на днешното правителствено заседание, на което бе взето решение да бъдат отпуснати средства на НЕК, с които до края на годината да бъдат платени изцяло на Москва реакторите за АЕЦ "Белене".

Страната ни вече бе осъдена от руската страна да плати неустойка заради спирането на проекта за втората ядрена мощност.

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че парите не са подарък, а се отпускат възмездно и ще се очаква от НЕК да постигне възвръщаемост на активите.

Решението трябва да бъде потвърдено и от парламента.

„Атомстройекспорт” иска от България около 1,2 млрд. лв. след решението на арбитража, а според енергийния министър Теменужка Петкова компанията може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност или да предяви претенции към държавата.

„Други правителства са сключвали договори без да имат пари. За да управляваме процеса трябва тези реактори да станат фактически наши. Ако проектът наистина е толкова хубав и жив, както твърдят отляво, трябва да намерим инвеститори.”, коментира Бойко Борисов.

След това той говори и за американските ТЕЦ-ове в комплекса "Марица изток".

„Платихме 1,2 милиарда за американските централи. Абсолютно корупционна сделка... Милиард и триста ще заминат към руските компании. Най-бедните сме събрали два милиарда и половина да заминат към Москва и Вашингтон”, каза още премиерът.

Според Борисов ако не беше паднало правителството на Пламен Орешарски и енергиен министър беше останал Стойнев, ако щяхме да плащаме и реактор на „Уестингхаус”.

Министър-председателят накратко коментира и думите на руския депутат Пьотр Толстой, който заяви пред БНТ, че Русия ще купи България, както вече е направила с половината ни черноморието ни.

"1300 години сме удържали никой да не ни купи", каза Борисов.

http://offnews.bg/

Коментар "Под лупа" : Да припомним на Борисов защо плащаме милиарди - и заради негови министри и правителството му :

След като Wikileaks публикува 1 258 имейла на Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар се оказва, че отговорникът за външната политика на САЩ живо се е интересувала от България и по-специално от енергийната й политика.

В имейл от заместник-шефа на кабинета на Клинтън тогава Джейк Съливан до самата бивша първа дама от 26 март 2012 г. става ясно, че той я информира за спирането на строежа за АЕЦ „Белене“. В писмото, публикувано от Wikileaks Съливан пише: Not bad work (Нелоша работа), което директно навежда на мисълта, че именно администрацията на държавния секретар и дипломатическите мисии на САЩ в региона са оказали ключово влияние в решението на българските власти да спрат проекта. Най-ключово влияние обаче явно е оказала визитата на Клинтън в България дни преди да бъде спрян проекта, заради което явно тя получава и поздравления от зам.-шефа на кабинета си.

В писмото се прилага и оригиналното писмо от тогавашния посланик на САЩ в Азербайджан Ричард Морнингтар.

Дипломатът пише:

„Уважаема г-жо държавен секретар. В момента се намирам в Атина като част от пътуване до Брюксел, Рим и Атина. Бих искал да ви известя, че преди малко получих обаждане от външния министър на България Младенов, който ме извести за решението на България да спре ядреният проект „Белене“, изграждан съвместно с Русия. Това бе основна тема на обсъждане по време на вашето посещение в София. Той каза, че Русия ще съдейства при процеса. България ще добие един напълно изграден реактор, който ще бъде прехвърлен в АЕЦ „Козлодуй“. Westinghouse разговаря с българите за действия около проекта „Козлодуй“, използвайки руския реактор.

С най-добри пожелания, Дик“.

Припомняме, че Хилари Клинтън бе на посещение в София в качеството си на държавен секретар на САЩ именно по време на първия мандат на ГЕРБ и по покана на тогавашния външен министър Николай Младенов. Визитата на бившата първа дама бе проведена през февруари, а решението за спирането на АЕЦ „Белене“ е произведено в края на март. Още на 1 април пък в разговор отново с Николай Младенов Клинтън е намерила време да поздрави малка България за „трудното решение“ на кабинета да спре проекта „АЕЦ“ Белене. Клинтън е заявила, че оценява и начина, по който българската страна е съобщила решението си на Русия.

Добро "осъзнаване", но май предизборно ...