Борисов: НОИ е пред фалит. От 2013 г. ще вдигнем най-ниските пенсии с 9 лева

Борисов: НОИ е пред фалит. От 2013 г. ще вдигнем най-ниските пенсии с 9 леваВ интервю за в. „Стандарт“ премиерът Борисов призна, че Националният осигурителен институт (НОИ), от който зависят пенсиите на българските пенсионери, е пред фалит. Борисов сравни затъването на НОИ с това на БДЖ и обясни, че истинското състояние на инстуцията се е криело досега. Припомняме, че Борисов управлява от две години и половина и многократно беше предупреждаван и от опозицията, и от анализатори, че ако не бъдат направени реформи, пенсионната система може да фалира.

В интервюто си за „Стандарт“ Борисов обяснява, че бюджетът на НОИ се пълни по-скоро от данъците на хората, отколкото от осигуровките. Очаквано за състоянието на пенсионната система премиерът обвинява предишните правителства, които по думите му не са излезли честно да кажат на хората, че с тази пенсионна възраст не може да се издържа системата. Миналата година самият Борисов каза, че възрастта за пенсиониране няма да се вдига, и дори заяви: "Да си вдигат в Западна Европа, ние нашата реформа отдавна сме я направили".  До момента Бойко Борисов не е направил нито една реформа в НОИ, а действията му са свързани единствено със смените на директорите на осигурителния институт. Последно НОИ стоя без директор в продължение на 5 месеца.

Въпреки че преди изборите Борисов обещаваше вдигане на всички пенсии през 2012 г., днес той обеща в средата на 2013 г. да се повишат само най-ниските – с 9 лева.

В интервюто Борисов изгражда и нова доктрина за развитието на българската икономика. След като преди няколко месеца призова българите да гледат картофи, за да се изхранват, сега той ги посъветва да гледат овце и агнета. В тази връзка премиерът заяви: "Ако някой иска да работи, да почне да гледа овце и агнета, тъй като нашите животновъди не могат да произведат, колкото искат пазарите. Агнета и овце всички искат да купуват – и Европа, и Турция. А ние нямаме“.

ГЛАСОВE