Борисов: Обстановката в света е предвоенна, а мигрантите прииждат

"В тази тежка предвоенна обстановка в света, ако не се вразумят великите сили, общините ще са едни от най-стабилните неща. Ако сега почнат да мятат ракети и бомби, няма да има нито детски градини, нито болници. Цели държави се заличиха от картата”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на годишната среща на общините. 

"Докато всичко това продължава, няма сила, която да спре миграционните потоци. Цели държави ги заличиха от картата. Представяте ли си ако утре разберете, че я няма детската градина, няма го училището, в което трябва да заведете детето си, няма нищо, няма я дори къщата ви. Тогава и вие ще положите огромни усилия да намерите място на света, където ако не вие, то поне децата ви да имат път", подчерта Борисов. 

Дори граничар до граничар да сложим, докато войната върви, няма да има решение, посочи той, като подчерта че мигрантите прииждат и единственото, което спасява България и Европа, е споразумението с Турция. Премиерът призова и за помощ за Италия, защото в страната влизат по 5000 - 6000 мигранти на ден. 

"Призовах и Джон Кери, и Лавров да намерят лош мир, но мир. Трябва да се установи и зона за сигурност в Либия, за да защитим Италия”, категоричен е Борисов.

Друга голяма заплаха за Европа според него е, че вече няма пари. 

Има огромна опасност европейските средства за сближаване, от които се ползва България, да бъдат сериозно орязани, за да бъдат пренасочени за справяне с бежанската криза и за районите на конфликти - според гласуваните и обещаните пари за Африка, Афганистан, Йордания, Ливан и др. ЕС трябва да извади 10 млрд. евро, които во момента ги няма, обясни той. 

По думите му се върви и към спиране на кохезионните фондове, затова вариантите са ревизия на бюджета на ЕС или пренасочване на средства от финансови корекции по европроекти към мигрантите. 

Борисов обърна внимание и на климатичните промени. 

"В тези условия, ако се разклатим, ви гарантирам изключително тежки времена. Надявам се на повече мъдрост и отдавам всичко на емоциите от предизборната кампания”, обяви Борисов.

Борисов не пропусна да припомни също, че благодарение на добрата работа с пресичането на контрабандните канали правителството си е позволило да даде надбавки към пенсиите, да повиши заплатите на учителите и да подобри условията на работа на граничните полицаи.

"Душите им ще извадим на контрабандистите", закани се той. 

Премиерът така и не коментира бюджета за следващата година или Стратегията за децентрализация, а обеща единствено да продължи програмата за саниране на частните блокове с по 1 млрд. лв. годишно и да направи магистрала "Хемус”.

"Много се изкушавах да направя „Черно море”, но това щеше да обрече Северна България на гибел. Колкото и да е трудно и скъпо, сега "Хемус” се проектира и се прави, и ще я направим”, каза Бойко Борисов. 

http://offnews.bg/

Коментар "Под лупа": И едно време при соца все ни информираха за тежкото международно положение, а за реално случващото се в страната ни -не ... Борсов използва трикове от миналото, за да ни заблуди, че е нужен ...