Борисов осъзнава, че е натясно?

За няколко дни Борисов обиколи половин България - очевидно за да води предизборна кампания. Но същинската кампания ще се проведе другаде - на хлъзгавия терен на договорките. А те биха могли да разклатят управлението. Коментар от Полина Паунова:

Дойче Веле

В седмицата непосредствено преди изборите министър-председателят Бойко Борисов отиде до Асеновград, за да обясни каква чудесна магистрала ще има до Пловдив. И понеже така и така беше в района, отскочи и до града на тепетата, където се показа на нов булевард и в зоопарк и огледа терен, избран за бъдещ военен музей. На следващия  ден програмата му включваше посещение във ВМА, а ден по-късно, след заседание на правителството, замина на обиколка в Благоевградско, където преряза ленти на нова спортна зала, на депо за отпадъци и на санирани блокове.

В Гоце Делчев, откъдето започна дефилето му в района, министър-председателят се похвали с новата спортна зала “Неврокоп арена“. И припомни, че в сътрудничество с централната изпълнителна власт в Гоце Делчев е изграден нов парк, оправени са и пътищата. "Всичко това е възможно, защото има парламент, има правителство, има - колкото и да не се харесваме - някакво разбиране за стабилност", коментира премиерът, с което навярно искаше да напомни на електората за кого е правилно да гласува.

За да изглежда работата на правителството му по-народолюбива и убедителна, лидерът на ГЕРБ обясни и предимствата на програмата за саниране на панелни блокове.  "С тая програма (за енергийна ефективност - бел. ред.) ем се вдига цената на имота, ем става урбанизацията по-красива, ем данъците не се дигат. Да напомня, че местните власти правят данъците. И няма как някой да дойде и да ви изгони“, каза Борисов.

Къде е Цачева?

Не е ясно къде още ще ходи министър-председателят до изборите. Но едно е сигурно: напрегнатата управленска програма не би трябвало да му позволява да посещава зоопарк и да оглежда терени за музей. И докато лидерът на ГЕРБ очевидно усилено води предизборна кампания (защото воаяжите му из България нямат друго име), кандидатът на формацията му за президент не смята за нужно да участва в предизборни дебати. 

Нещо повече дори - ако съдим по прессъобщенията, които щабът ѝ разпраща до медиите, Цецка Цачева се грижи предимно за актива на ГЕРБ. А общението на партията с по-широк кръг от населението е поел Цветан Цветанов, който охотно дефилира в народни носии и плува в басейни. И, разбира се, премиерът, който под маската на грижа за народа агитира усилено за партията си.

Ако непредубеденият гласоподавател иска да се запознае с вижданията на Цачева (тъй като изборът на президент се води за мажоритарен), бързо ще установи, че няма как да го направи. Парламентарната шефка почти не дава интервюта, а присъствието ѝ в медиите е заменено от всевъзможни “управленски“ изяви на министър-председателя. Което показва съвсем ясно с какъв смисъл ще изпълни тя президентската институция. Казано иначе: „Дондуков” 2 ще бъде изцяло контролиран от премиера.

 
Борисов с Цачева в "Арена Армеец", където ГЕРБ откри предизборната си кампания

Борисов се е заел с още една задача, за която не е съвсем ясно дали работи в полза на неговия аватар, водещ се за кандидат на ГЕРБ. Освен кандидатурата на Цачева, премиерът очевидно легитимира единствено номинацията на БСП - Румен Радев. Игнорирайки останалите претенденти за президентския пост, Борисов де факто позиционира тези двама кандидати като единствена алтернатива един на друг. И така води не една, а две кампании.

Същинската кампания

Причината за игнорирането на останалите кандидати не се корени толкова в убеждението, че единствено Радев може да бъде разглеждан като алтернатива на Цачева. Обяснението е далеч по-семпло: осъзнавайки, че балотажът ще бъде именно между кандидатите на ГЕРБ и БСП, министър-председателят ще води същинската предизборна кампания на терена на преговорите. За да победи кандидатката му, той ще трябва да привлече на своя страна останалите участници в надпреварата. А това означава, че е принуден да спазва добър тон и към Реформаторския блок, и към Патриотичния фронт, и към ДПС. Защото поради липсата на сериозни отлики между Цачева и Радев, само партийни договорки могат да му помогнат да спечели изборите.

В този смисъл Борисов ще се види принуден да избира дали да разчита на националистите, които и без друго често му извиват ръцете, или пък на брокерите от ДПС, с които по традиция работи добре, но в същото време осъзнава, че подобна явна подкрепа ще срине имиджа му.

Ето защо думите на Борисов от Благоевградско „Не бием ли, си отиваме. Затова мислете много в неделя“ не са напълно верни. Правителството си отива така или иначе, тъй като кандидатурата на ГЕРБ за президент силно отслаби ролята на партията. Въпросът е друг: от избора на договорка преди балотажа зависи дали това правителство ще се срине бързо или бавно. Борисов може би го осъзнава. И нищо чудно обиколките му из страната да са и подготовка за парламентарна кампания.

http://kafene.net/