Борисов, "патриотите" и скандалният законопроект

ГЕРБ оттегли един скандален законопроект, който много приличаше на законотворчеството на Орбан и Путин. С това Борисов загатна и нещо, което мнозина предричаха: че "патриотите" ще бъдат "демонтирани", пише А. Андреев.

 

ГЕРБ оттегли поправките в съдебния закон, които трябваше да забранят външното финансиране на съсловните организации на магистратите и да ограничат свободата им на сдружаване. Това се случи след силен вътрешен и международен натиск, включително и от ЕК, Държавния департамент на САЩ и най-големите международни съдийски организации, съобщава "Медиапул".

С оттеглянето на законопроекта, освен всичко друго, започва и неизбежното демонтиране на т. нар. "патриоти" като коалиционен партньор. Но нека подредим изводите според тяхната важност.

Три важни извода

Първо: Борисов отново показа завиден политически инстинкт. Изправен пред алтернативата да се окаже в един лагер с Орбан и Качински, ако и не в близост до автократите Путин и Ердоган (все лидери, които в една или друга форма преследват нежеланото присъствие на чуждестранни организации в своите страни), българският премиер за пореден път се идентифицира като добър европеец и атлантик. И успокои както Брюксел, така и Вашингтон, откъдето вече се дочуваше глух, но заплашителен тътен.

Второ: решението на ГЕРБ ще поуспокои и разбунените духове в българската съдебна система и ще позволи на управляващите да си поемат дъх. Като се знае, че тъкмо съдебната система и вечно несъстояващата се съдебна реформа са най-слабото място на Борисов пред ЕС, на премиера очевидно не му трябват допълнителни ядове в този сектор.

Първо предупреждение за "патриотите"

И трето: доколкото съвносител на законопроекта бяха и т.нар. "патриоти", неговото оттегляне е сериозен удар срещу тяхната антиевропейска, изолационистка и от време на време ксенофобска линия. Вижда се, че малкият коалиционен партньор няма да "пробие" при Борисов със своите автентични теми: оттеглянето на законопроекта беше само първото предупреждение.

И навярно ще се сбъднат прогнозите на онези, които предричат тъжно политическо бъдеще на ОП: да бъдат бързо размити и "смлени" в коалицията, като накрая се окажат или в опозиция, или… без избиратели.

http://www.dw.com