Борисов се извини на младежа, "профилактиран" в ГДБОП, че го заплашвал

Питали го дали познава и други хора, които псуват премиера

 

"И така тази сутрин Министър- председателят ми звънна лично и ми се извини, че съм преживял това! Направо паднах! Подробности по късно!"

Това написа тази сутрин Васил Коцев - младежът, който бе отведен от ГДБОП в сградата на службата заради.... неприлични постове за Бойко Борисов и призовавне към бунт.

„До Бойко, това което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш! Българите да хванат пушките и ножовете! Денят идва!”

"Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи."

Това са постингите на Коцев, написани през април във фейсбук, които завчера вдигнаха накрак една от най-важните служби в държавата, призвана да се бори с организираната престъпност - антитерор, трафик на наркотици, хора, отвличания и пр. Или както казва самият изумен "обект": "се  занимава с адски сериозни неща".

„Обади ми се около 8:20. Каза ми, че е научил за случая от новините ви и се извинява”, разказа Коцев пред bTV тази сутрин разговора си с премиера.

От разговора между двамата става ясно, че премиерът е разпоредил проверка, която да установи защо ГДБОП са действали по този начин.

„Той ми каза, че това не е начинът, по който трябва да се притискат гражданите на страната и поднесе своите извинения”, допълва още Коцев.

Коцев публикува разказ за премеждията си вчера във фейсбук, който просто не се нуждае от коментар. С всичките въпроси на ГДБОП - познава ли и други хора, които псуват премиера и пр. Младият мъж завършва с простичките думи:

"Моля ви господа от Върхушката на България, оставете народа ни намира! 
Ние и без това сме накрая на силите си!"

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Здравейте приятели! Вчера задържаното лице с инициали В.К. в ГДБОП бях аз! Да, аз! Васил Коцев, роден в град София и живущ в столицата! Много от Вас ме познават! Който не ме е виждал на живо, ме знае от фейса! Да, признавам си, не харесвам управлението на г-н Борисов, тоест на министър – председателя. Не съм единствения! Но това е друга тема.

Как започна всичко. В 12:30 часа бях излязъл от моя дом, за да помогна на майка ми и да й пазарувам някой неща. Майка ми се обади на мобилният ми телефон и ми каза: Васко, къде си?. Отговорих, лошо ли ти е майко. Заради паниката в гласа й. И защото е възрастен и болен човек. Тя ми каза - не, просто у нас има едни господа, които имат въпроси към теб.

Бивш войник съм в поделението на Жандармерия – София и знам какво може да значат тези думи, а и следя с интерес криминалета. Викам, ей сега ще се кача. Прибрах се у нас и там ме чакаха двама господа. Попитах ги - добър ден, кои сте вие? Те ми казаха че са от ГДБОП и мен тръпки ме побиха! Викам, е сега я втасах.

Знам, че точно тази служба се се занимава с адски сериозни неща. И не прави справки по домовете.

Майка ми се бе шашнала. Аз попитах дали съм задържан. Не господине, каним ви в качеството на свидетел. Викам, мога ли да видя нещо, с което да ме каните? Те казаха да, веднага, и попълниха призовката! Стори ми се че не е съвсем по правилата. Призовка се попълва още в службите. Но си замълчах.

Попитах ги къде трябва да дойда. Не, ние ще ви отведем. Вече започваше да мирише! Казах добре. Майка ми ме попита - излизаш ли?. Отговорих й че господата имат въпроси към мен. Ще отида да ги изслушам. Тя вика - ама нещо лошо ли е направил?. Те казаха - не се притеснявайте госпожа само за справка е! Викам си, да бе, справка!

И така седнахме в колата. Говорихме съвсем приятелски. Изобщо бяха крайно любезни. Написах на моята стена само едно нещо

„Отивам в ГДБОП“

Понеже имам доста приятели във фейса те помислиха, че се майтапя и почнаха базиците. Аз викам само, че не е базик!

Та закараха ме в службата. Качихме се на третия етаж, като преди това попълниха на един лист кой съм, какъв съм и т.н. Точно като във филм! Питаха ме дали нося оръжие. Казах им - никога не съм имал. Провериха ме с детектор и ми казаха да оставя телефона си в шкафчето и да взема ключа. Направих всичко, което поискаха. Качих се и питам като какъв точно свидетел се явявам.

Те ми викат не имаме няколко наистина сложни и важни въпроси. Казах – добре, задайте ги, слушам ви.

Извадиха листове и казаха че през април месец от моя профил във Фейсбук е излязла публикация -

„Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи“. (Коцев обаче пропуска да псомене другата - за "отрязването на главата", пушките и ножовете, б.р.)

Попитах - е, и?

Те ми казват - г-н Коцев, това е заплаха към премиера! Викам, какво? Наистина се шашнах! Те ми казват - вие призовавате за бунт! АЗ!?! Че аз дори не помня какво съм писал преди толкова месеци.

И откъде сте сигурни, че профила ми не е бил хакнат? Те ми казват - сигурен ли сте, че ви е хакна?

Викам, господа не съм сигурен в нищо. Защото, ако е хакнат трябва, да вземем всичките ви устройства от вас, с които е свързан профила. Казах - а не благодаря!

И така те ме питат защо пишете това срещу премиера? Отговорих - а на вас не ви ли се струва, че в тази държава нещата са объркани.

Фейсбук е свободно пространство и по най – висшият закон, наречен Конституция на Република България, всеки има право да изразява и пише каквото мисли! Това се нарича май свобода на словото!

Пишете всичко. Казах, добре. Писах, да писах под тяхна диктовка. Че не желая да убивам премиера!?! Викам - ама наистина ли да го напиша? Те викат - не така, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах - ще го напиша, но не се разкайвам.

После имаше и още разговори. Попитаха ме дали контактувам с някакъв профил Ванче Михайлов. Викам - не съм сигурен, но не мисля, че познавам такъв профил.

Питаха ме дали познавам други хора, които псуват премиера. Казах – да, знам. Давайте телефонният указател и там 95 % сигурно го псуват! Лично не ги познавам! А вие познавате ли такива хора? Казах - да познавам!

Кажете имената им. Казах им - не господа, аз предател никога няма да бъда!

И най- накрая след един час, ме пуснаха. Казаха ми това си остава тук, нали! Викам да, ок. Веднага след като се прибрах се свързах с моят познат журналист Владимир Танев. Но не заради това да информирам медиите. А да му кажа, че могат да го привикат! И той ми вика - Васко сънувал си. Викам, Владо за съжаление не съм! После той ме попита искам ли да разкажа историята, аз казах - не. Той ми вика – Васе, важно е хората да знаят какво става! Казах - оф, не искам да съм медийна звезда! Искам спокоен живот! Но той ми каза - моля те, разкажи. Викам, ок мамка му, какво губя! И разказах всичко на него след малко почнаха да ми звънят журналисти! Нататък всичко е известно на медии, и на читателите на тези медии, които се свързаха с мен.

А те са Авантаж, Афера, BIG5 и БТВ Новините. На последните отказах да ме снимат.

Искам, както казах и по-горе, спокоен живот.

Това е, моля ви господа от Върхушката на България, оставете народа ни намира! 
Ние и без това сме накрая на силите си! 
След толкова много ПРЕХОД!" (правописът е на автора)

Случаят отприщи вълна от нарочни нецензурни писания по адрес на министър-председателя, на МВР и на властта изобщо във фейсбук.

Художникът Христо Комарницки написа:

Christo Komarnitski 

Много моля, внимавайте какво пишете в социалните мрежи!
Магнолията от Банкя е тъй плаха, чувствителна и ранима, не я наранявайте!

Нелко Начев написа:

Nelko Nachev 

ГДБОП = Главна Дирекция за Борба с Опонентите на Премиера... На Поръчкуратурата също й приляга!