Борисов спира преговорите за АЕЦ "Белене“, ще прави интернет-референдум

Борисов спира преговорите за АЕЦ "Белене“, ще прави интернет-референдумВсички преговори за АЕЦ „Белене“ трябва веднага да бъдат спрени веднага и максимално бързо да се проведе референдум за проекта, което можело да стане и по електронен път. Това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник, малко след като президентът Росен Плевнелиев коментира, че не трябва се преговаря с частни инвеститори за АЕЦ „Белене“ преди да се проведе допитване до народа.

„Може да тестваме - референдумът за АЕЦ „Белене“ да се направи по електронен път“, предложи премиерът, добавяйки че националното преброяване в Интернет е било успешно, а и не струвало на държавата никакви пари.

Не е ясно обаче точно как ще се организира референдум в интернет, какви ще са въпросите и как ще се осигури право на глас на всички граждани при положение, че около 40 на сто от българските домакинства у нас нямат достъп до интернет.

„Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация”, заяви премиерът.

Борисов се отрече от предложението си референдумът да се проведе паралелно с парламентарните избори и заяви, че вотът трябва да стане сега с правилно формулиран въпрос.

По думите му при дебатите за референдума трябва да бъдат ясно разписани въпроси – откъде ще се вземат 22 млрд. лева, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво.

„Ще обременим хората с много експертни въпроси. Ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа „за“ или „против“.

„Вярно е, че съпругата на Станишев положи огромни усилия към вас медиите и много успешно, разбира се, но вчера вие изпуснахте няколко думи, които Станишев каза на аерогарата. Той каза, че към него време, когато е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене“, той е искал да запази интересите на България и затова не е подписал, друг е въпросът какво се е променило през това време, за да ги подпиша аз. Защо той не ги е подписал тогава и чии интереси е защитил? Да приемем, че е искал да защити българските интереси и не го е подписал. Защо – било е скъпо, било е неизгодно, било е в интерес на друга държава. Крайно време е вече да си говорим с истинските имена“, коментира премиерът.

Той коментира и проверката на ГРАО, според която близо четвърт от събраните от левицата подписи под искането за провеждане на национален референдум „за или против АЕЦ „Белене“ не са валидни.

„Сега - те как са ги събрали, за всички стана ясно. Както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат”, заяви премиерът.

Плевнелиев: Да не се преговаря с частни инвеститори преди референдума

Само няколко часа по-рано Росен Плевнелиев обяви, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор.

„Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор“, посочи Плевнелиев в понеделник

„Трябва да се съобразим с хората – те искат референдум“, каза президентът Плевнелиев, след като откри новата учебна година в Техническия университет в София. Той обаче отхвърли предложението на премиера Бойко Борисов поисканият от левицата референдум за АЕЦ „Белене“ да се проведе заедно с парламентарните избори.

„Ще се радвам много, ако парламентът, вместо да взима решение за стартиране на преговори с този неясен финансов и нестратегически инвеститор, бързо придвижи процедурата за референдум, формулира правилно въпроса и направи национален дебат“, посочи Плевнелиев.

Миналата седмица изненадващо се появи мистериозен американски консорциум, пожелал да изгради с частни пари атомната централа като министър Делян Добрев заведе в парламента негови представители в парламента. Проекторешението за размразяване на проекта „Белене“ и за преговори с инвеститора „Глобал Пауър“ обаче все още не е гласувано от парламента.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил на службите да проверят инвеститора, и заяви по негов адрес, че ако депозира „200 млн. евро или долара“, ще бъде приет. Министърът на икономиката Делян Добрев пък посочи, че е възможен конкурс за продажбата на проекта за АЕЦ “Белене”.

За да се оценят пасивите и активите на „Националната електрическа компания“ от участието й в ядрения проект бе обявена поръчка за избор на консултант, който срещу 500 хил. лв. без ДДС и за два месеца трябва да направи тази оценка. Принципно това би трябвало да е ясно от финансовите отчети на дружеството или поне да е коментирано в хода на направения анализ на проекта АЕЦ „Белене“ от британската банка HSBC, от който зависеше реализацията на ядрения проект, но правителството не го дочака, а реши да прекрати строежа.

Според неофициална информация правителството се кани да поиска от бъдещия частен инвеститор 700 млн. евро, за да придобие проекта за АЕЦ „Белене“ с всички активи, пасиви, досегашни и бъдещи плащания по реализацията на ядрената централа и съдебния иск от изпълнителя на строежа – руската „Атомстройекспорт“, за 1 млрд. евро. Заедно с планираната гаранция за 200 млн. евро от инвеститора за сериозността на намеренията му, средствата се предвижда да оздравят силно закъсалата финансово НЕК.

Според Плевнелиев появилият се инвеститор за „Белене“ не е стратегически и няма опит в енергетиката.

„Не може да организираме референдум за един проект“

Росен Плевнелиев коментира още, че е много важно как ще бъде формулиран въпросът при евентуален референдум.

„И преди всичко - много е важно как ще се формулира въпросът, защото по начина, по който той е формулиран в момента, той е заблуждаващ и некоректно формулиран. Не може да организираме референдум заради проект, но можем да организираме референдум по принцип. Членовете на парламента имат право и са длъжни, като направят дебата в парламента и да формулират правилно въпроса, за да може да сме коректни. България има и друга ядрена площадка, защо само „Белене”? За мен това е заблуждаващо и некоректно“, заяви Плевнелиев.

БСП събра необходимия брой подписи за референдум с въпроса „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?“.

Плевнелиев посочи, че преди референдума в парламента трябва да се проведе „истински дебат, всички съмнения да се разчистят, всички цифри и параметри да се сложат на масата - кой какво е свършил, колко ще струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи риска, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение“.

Според Плевнелиев подходящи въпроси са „Да се развива ли атомната енергетика в България с изграждане на нови ядрени мощности – да или не“, или „Да се развива ли атомната енергетика в България с изграждане на нови ядрени мощности в „Козлодуй“ или в „Белене“.

От АЕЦ „Белене” ще забогатеят само една група търговци на ток

Плевнелиев посочи, че от АЕЦ „Белене” ще забогатеят само една група търговци на ток, а от националната програма за енергийна ефективност ще забогатеят милиони българи.

„Струва ли се - да се пилеят 20 милиарда лева в зле структуриран и скъп проект АЕЦ „Белене”, и да оставим българите да живеят в панелките с високите сметки на ток? Токът ще става все по-скъп за в бъдеще навсякъде по света. А токът от АЕЦ „Белене” ще бъде още по-скъп. Или - да стартираме национална програма за енергийна ефективност и да санираме панелките ида направим българите по-богати, ще им паднат двойно сметките за ток, а градовете ще станат по-уютни и красиви?

Той за пореден път призова за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран преди да направи своя избор на референдум.

Никола ЛАЛОВ

Медияпул