Борис Велчев против предложението на Борисов и Цветанов за справяне с палежите

Борис Велчев против предложението на Борисов и Цветанов за справяне с палежитеНоваторската идея на премиера и вътрешния министър за криминализиране на пренасянето на бензин и други запалими течности в бутилки или туби не срещна одобрението на главния прокурор Борис Велчев.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов видях изход от кризата с палежите на автомобили именно в обявяването за престъпление на носенето на гориво в туби и бутилки. Преди седмица премиерът се оплака, че полицията задържа хора с бензин в бутилки, но всички обяснявали, че ще си палят печката или им е свършило горивото в колата.

Само преди ден министър Цветан Цветанов обяви пред депутатите от вътрешната парламентарна комисия, че МВР иска информация от „съответните бензиностанции, за да ни информират и да ни подават информация, свързана с лица, които пълнят подобни бутилки с горивни материали”.

Лансирането на идеята за криминализиране на носенето на горива в бутилки и туби преди седмица премиерът обясни с некачествения Наказателен кодекс. „Няма член в НК, по който да го обвиниш, трябва да го задържиш в момента на палеж, затова с вътрешния министър Цветан Цветанов коментирахме законодателни промени", обясни тогава премиерът.

Главният прокурор Борис Велчев обаче има съвсем различно мнение от това на Борисов и Цветанов. „Действащият Наказателен кодекс и методиките за разследване на палежите дават достатъчно възможности да се мине без това предложение”, каза Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Между предложението на Борисов и реакцията на Велчев, полицията задържа трима души за палежи на автомобили в София. И тримата получиха обвинения без да са заловени по време на опожаряването на колите. След тези арести палежите в столицата намаляха, но не спряха.

Главният прокурор не отговори конкретно на въпроса защо палежите продължават и разследващите не постигат успех. „Не зная кои палежи имате предвид. Доколкото зная в последната нощ няма такива палежи. Знаете, че има и задържани лица”, посочи той.

btv.bg