Босът на „Роснефт” иска унищожение на тиража на медия, писала за яхтата му

Босът на руската компания „Роснефт” Игор Сечин е поискал от съда да бъде унищожен целия тираж на вестник „Новая газета”. Причината е, че изданието публикувало материал за яхтата на олигарха.

Сечин, който се счита за втория човек по влияние в Русия след президента Владимир Путин, описал в иска до съда, че трябва да защити своята чест и достойнство, съобщава НИА – Новости.

Главният редактор на „Новая газета” Дмитрий Муратов на свой ред заявил, че позицията на редакцията си остава същата – решение на спора в съда по цивилизован и законен начин. „Приветстваме всички начини за диалог с вестника, в това число и с многоеважавания г-н Сечин. Разбира се чрез съда” – коментира още Муратов.

Яхтата "Принцеса Олга" на Сечин.

 

Ден по-рано сигнал срещу медията внесла и съпругата на Сечин – Олга. Тя също се оплакала от намеса в личното пространство на семейството.

Прес службата на „Роснефт” също реагира на публикацията и обяви, че написаното нарушава „неприкосновеността на частния живот на Игор Сечин.

 

Босът на „Роснефт” е наричан „руския Рокфелер” и „петролния цар на Путин”. Според „Форбс” е един от най-богатите хора в света. Той е най-скъпо платения служител в света с 50 млн долара годишна заплата. Премиите – отделно.

Преди да оглави „Роснефт” Сечин е бил зам.вачалник на правителствената администрация на Русия. Самият той е завършил висше образование със специалност „Филология”. Специализирал писане на романи в университета в Ланинград. Ръководи „Роснефт” от 2012 г. Кандидат на икономическите науки.

 

Още през 2013 г. станало известно, че холанската корабостроителница Oceanco е пуснала на вода дупер луксозна яхта с размер на футболно игрище – почти 89 метра дължина. Корпусът е направен от специална стомана, а палубата – от алуминий. Външният вид на яхтата е дело на руснака Игор Лоанов. Интериора пък е на световно известния дизайнер Алберто Пинто. На борда на яхтата има басейн, който за минути се превръща в хеликотперна площадка. Плавателният съд е обзаведен със снежно бели мебели. Името на яхтата е „Принцеса Олга”. Плавателния съд е на 72-о място сред най-съпите сто яхти в света.

Дълго време собственика на яхтата се пазеше в строга тайна. Разследване на в-к „Новая газета” обаче разкри, че това е босът на „Роснефт” Игор Сечин.

 

Сечин е разведен от няколко години. Преди време обаче той бил засечен по време на посещението си в ловен резерват с млада руса красавица. Оказало се, че това е новата му любов Олга Рожкова. Дамата е работила в правителствената администрация, когато Сечин бил там зам—шеф. Предполага се, че още тогава е пламнала тръпката между двамата. Някои медии вече пишат, че Олга е новата жена на Сечин.

http://frognews.bg/