Братушки ли си имаме или врагове

Приятели на Западните Български покрайнини
 
На 19 окт. 1915г., водена от любов към Сърбия, Русия обявява война на България
 
На 4 март 1915г. външният министър на Русия Сазонов започва преговори за подялба на Отоманската империя. Адресира до френския и британския посланик „паметна записка” с искане - „Цариград, западния бряг на Босфора, Мраморно море и Дарданелите и Южна Тракия по линията Мидия - Енос да бъдат включени занапред в състава на Руската империя”
Към Русия да се присъединят и „азиатския бряг в пределите между Босфора, река Сакария и пункт на брега на Измирски залив, заедно с островите на Мраморно море и островите Имброс и Тенедос”.
Френският посланик отговаря с официална нота на 8 март. Русия „може напълно да разчита на доброжелателното отношение на правителството на Републиката за разрешаване на въпроса за Цариград и Проливите съобразно желанието на Русия”.
Британският посланик на 12 март, предава съгласието на Лондон и изразява желанието на правителство си „да употреби всички усилия да разсее опасенията на България и Румъния относно това, че притежаването на Проливите и на Цариград от Русия е неизгодно за тях”. Великобритания „се надява също, че Русия ще направи всичко, което е в нейната власт да придаде на сътрудничеството на тези държави приемлив за тях характер”.
Румъния и България вече стават запазен руски периметър.
 
На снимката - Германските братовчеди кайзер Вилхелм II в руска унифорна и Николай II в германска униформа.
 
Фейсбук