Братът на шеф в ДАНС в далавера с 3 млн. евро подкуп

Братът на шеф в ДАНС (Петър Драшков) в далавера с 3 млн. евро подкупПетър Драшков знаел за измамата с имота в „Стрелбище”. „Петър Драшков научи лично от мен, че около продажбата на 14-те декара в „Стрелбище” има нещо гнило – двата парцела са скрити от регистъра, посредниците искат парите в брой, настояват за подкуп и т.н. Той се притесни, когато му обясних това. Дори помня, че се смени цветът на лицето му. Въпреки това продължи и финализира сделката с фалшивия подпис на тогавашния кмет Бойко Борисов”.

Това разкритие направи пред „Галерия” отлично информиран свидетел на събитията, при които фирма на Петър Драшков става собственик на терен за 10 млн. евро в столицата, като използва документи с фалшив подпис на тогавашния кмет Бойко Борисов. Името на свидетеля, предупредил Драшков за далаверата, се пази в редакцията, защото той все още не желае да бъде оповестено.

Петър Драшков е брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков. Заради аферата с имота той беше арестуван и обвинен за имотна измама. Въпреки прокурорските закани, че историята ще се разплете докрай, изведнъж настъпи обрат. Петър Драшков беше оневинен. Нещо повече, в хода на съдебните дела той беше представен за измамен! Братът на известния контраразузнавач е бивш дипломат и бивш шеф на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус (БОДК).

Скандалът с продажбата на 14,5 дка имот в столичния квартал „Стрелбище” гръмна през 2008 г. Източникът на „Галерия” е първият клиент, на когото са предложени двата атрактивни парцела. „Търсех подходящ терен за чуждестранна компания, която искаше да прави верига магазини в България – обяснява свидетелят. – Насочиха ме към Мира Димитрова, която знаела „тайните на общината”. Тя беше около 35-годишна жена. Представяше се за служителка в деловодството на столичното кметство”.

По-късно, когато започва разследване, се оказва, че истинското име на Мира Димитрова е Ивалина Трифонова и тя никога не е работила в кметството. Възползвала се от името на реална служителка. Бащата на въпросната Мира-Ивалина работел в общината и той и давал данни за имотите.

Мира-Ивалина предлага 14,5 дка в „Стрелбище” при много изгодни условия - по 300 евро за квадрат, като реалната цена през 2008 г. в този район не пада под 1500 евро. Парцелите били предвидени за строеж на детска градина „Златното пате”, но измамницата обещала да уреди промяна на статута. Мира-Ивалина освен това разкрила, че теренът не фигурирал в регистъра, а бил даден на общински съветници да припечелят от него със сделка на черно!

„Питах я как ще се узакони продажбата на общински имот, как ще се смени статутът” - разказва източникът на „Галерия”. Мира-Ивалина обяснила, че продажбата ще бъде вкарана в дневния ред на предстоящото заседание на общината в последния момент. Сделката щяла да бъде гласувана заедно с други, за да мине незабелязано. След това нямало пречка кметът Борисов да я разпише, уверила Мира-Ивалина.

Източникът на „Галерия” твърди, че още тогава измамницата му показала пълен набор документи за продажбата на имота, върху които стоял подписът на кмета. „Всичко беше готово – казва той. – Трябваше само да се попълни името на купувача и да се платят исканите пари”.

Само за документите Мира-Ивалина поискала 100 хил. лева. Освен това тя поставила условие всички плащания да са в брой. „Казах й, че такова нещо едва ли може да се случи, защото за чуждестранния инвеститор, когото представлявах, това са неприемливи условия” – припомня си свидетелят.

Малко след това Мира се скрива от погледа му. Не минава много време и той научава, че Петър Драшков ще купи апетитния имот в „Стрелбище”. „Понеже го познавам, го предупредих, че има много незаконни моменти – разказва източникът на „Галерия”. – Той пребледня, видимо се притесни”.

При следващата среща между двамата братът на контраразузнавача е спокоен. „Драшков тогава ми каза: „Ти мълчи! Задействали сме службите!”.

Очевидецът на тези събития признава, че бил скандализиран. „Вместо да арестуват измамницата, те явно се бяха договорили. Мира по това време вече се криеше от мен, защото беше намерила по-силен клиент в лицето на Драшков, чийто брат е на висока позиция в службите. Случайно я срещнах след време и разбрах, че тя търси клиенти и за други имоти”.

Петър Драшков купува имота от името на фирмата си „Сида-С”. Той дава на Мира-Ивалина 937 хил. лева за документите с подписа на Борисов. Подписът е фалшив, казват след това експерти. Не е ясно и досега кой е разписал тогавашния кмет. Издаден е и нотариален акт, в който разследването по-късно установява, че има несъответствия и фактологически разминавания.

Когато гръмва скандалът, кметът Борисов твърди, че въпросните 937 хил. лева за имота не са постъпвали в касата на общината.

Това обаче далеч не са единствените пари по сделката. Мира-Ивалина получава още 3 млн. евро в куфарче. „Парите са и дадени в градинката пред черквата „Св. София”, недалеч от „Виенския салон” на Лучано на ул. „Московска” – продължава свидетелят и задава реторичния въпрос: „Как ще дадат 3 млн. евро на Мира-Ивалина, ако не са били 100% сигурни, че ще вземат имота?!”.

След като Драшков придобива с измама двата парцела, те са ипотекирани. Фирмата му „Сида-С“ взема кредит от 1,2 млн. евро, като залага имота. Заемът е взет от фирмата на бившия финансов министър Стоян Александров „Стал 2007“. След това Петър Драшков продава фирмата „Сида-С“ на „Симеон-2“ на бизнесмена Емил Димитров. Още същия ден са изтеглени 10 млн. евро от „Пиреос банк“. Ипотеката е учредена с фалшива данъчна оценка, твърдят тогава пред медиите разследващите на аферата. Емил Димитров днес е депутат от ГЕРБ. Той е братовчед на шефа на Националната служба за охрана ген. Димитър Димитров. В цялата история няма нито един случаен човек, а всички данни около нея сочат, че участниците са знаели какво вършат. Няма друго обяснение, защото едва ли има клиент, който ще даде такива огромни пари, без да е наясно с всички детайли около имота.

Петър Драшков е изправен пред съда с обвинение за измама в особено големи размери в съучастие. Той заявява, че се смята за невинен. „Никога не съм се запознавал с лице, което да ми се е представяло под името Ивалина Трифонова – казва той. – Аз по професия съм дипломат, не съм мутра!”. Съдът го оневинява.

Ивалина Трифонова си прави пластична операция, крие се в чужбина, разказва източникът на „Галерия”. След време е заловена и върната в България. Тя си признава за участието в измамата. Срещу нея продължава да се води дело.

Светлана БАТАЛОВА

Текстът е публикуван във в. „Галерия“.