Брекзит може да изпрати Европа "в канала", заяви германски вицеканцлер

Германската икономика е разтърсена от Брекзит, сочат последните данни

Вицеканцлерът на Германия предупреди, че бъдещето на ЕС може да бъде поставено под въпрос, в случай, че Брекзит бъде осъществен по лош начин, предава BBC, цитирана от Фокус.
Зигмар Габриел заяви, че ЕС ще „отиде в канала“, ако другите страни следват примера на Великобритания и че Обединеното кралство не може да запази „хубавите неща“ от Европа, без да поема отговорност.
Междувременно Тереза Мей събра министрите за среща в сряда, за обсъждане на идеи за напускането на Великобритания. Но материал публикуван в The Sunday Times предполага, че нейният кабинет е разделен относно напускането на единния пазар.
Габриел, който е също министър на икономиката в управленската коалиция на канцлера Ангела Меркел, заяви на пресконференция, че в резултат на вота за Брекзит, светът разглежда Европа като нестабилен континент.

Бизнес доверието в най-голямата европейска икономика е спаднал осезаемо през август, с най-високите си нива от върха на дълговата криза в Еврозоната през 2012 г., показва проучване на института Ifo, пише междувременно Daily Express.
Ръководителят на института Клеменс Фуест заяви: „Бизнес доверието в Германия ясно се е влошило. Германската икономика попадна в лятно блато“.
Индексът за бизнес доверие през август е паднал до 106,2 от 108,3 през юли. В същото време, друг показател измерващ корпоративните очаквания в страната е спаднал до най-ниското си ниво от октомври 2014 г., докато вотът за напускане на ЕС започва да взема своето.
Икономистът от Ifo Клаус Волрабе заяви: „Брекзит има по-силен ефект в момента“.
Данните идват, след като прогнози от миналия месец, че Брекзит може да отнеме 0,4 % от растежа на Германия през следващите осем месеца, по данни на German Institute for Economic Research.
Към момента, икономиката на страната е стимулирана от държавните разходи във връзка са наплива на мигранти, както и от политиката на Европейската централна банка за отрицателни лихви.
Но растежът вече се забавя показват последните цифри.
БВП на страната се е покачил с едва 0,4 % в тримесечието между април и юли, което е рязък спад от отчетените 0,7 % растеж в първите три месеца на годината. 

http://www.segabg.com/