Бременна уволнена и оставена без майчинство

Бременна уволнена и оставена без майчинствоБременна жена остана без майчинство, след като работодателят й я уволни, докато чака дете. Оказва се, че абсурдната ситуация е напълно законна, а държавата - безсилна.

Теодора Бакърджиева работи като учител по английски в частно училище за чужди езици в Бургас. Разбира, че е уволнена, когато излиза в болничен заради проблемна бременност, новината коментира Блиц.бг, а след дни и сутрешното предаване на тv7, но от нийде взорът надежда не види. Теодора е разведена е и има още едно дете на 13 години, а вече втори месец е без доходи.

„Аз установих, че съм уволнена с това, че нямах никакви плащания по болничните. Така се оказва в нашата държава, че си работил и в един момент оставаш без майчинство и осигуровки“, каза Теодора.  Работодателят закрива фирмата и открива нова - със същия предмет на дейност. В нея са преназначени всички, без бъдещата майка.

„Училището си съществува, дейността по никакъв начин не е спряна“, Теодора Бакърджиева: Управителят на фирмата отказа коментар. От Инспекцията по труда определиха ситуацията като неморална, но не и незаконна.

„Кодексът казва - ако има закриване на предприятието, имаме възможност да уволним бременен служител. Ако тя счита, че това уволнение е незаконно, единственият й вариант е да обжалва в двумесечен срок по съдебен ред“, каза директорът на Инспекция по труда в Бургас Павлин Васков.

Дори и да докаже, че е незаконно уволнена обаче, Теодора пак остава без майчинство, защото то не може се възстанови със задна дата.

„Ако бъде признато за незаконно уволнението, времето след уволнението се зачита за стаж, но се внасят вноски само за фонд „Пенсии“, и отново няма право на парично обезщетение за бременност и раждане“, обясни директорът на НОИ в Бургас Енчо Жеков.

Бременна уволнена и оставена без майчинствоТака единственият шанс за уволнени бременни, като Теодора, е да се регистрират фиктивно в друга фирма, 45 дни преди раждането. Ситуация, с която държавата се опитва по принцип да се пребори.

На 7 май тv7 в предаването „Добро утро, България“ този случай се дискутира. Случаят - работодателите са открили начин да се освободят от бременна служителка без да нарушават закона.

Според Кодекса на труда бременна служителка може да бъде уволнена единствено при закриване на предприятието. Точно това направил и нейния бивш работодател. Дейността на фирмата е спряна и е разкрита друга, където са преназначени всички служители с изключение на Теодора. Теодора не е получила заповед за уволнение и това е нейният шанс да си нърси по съдебен ред правата, но до раждане и остават по-малко от месец, който дори и да изкара па съдилищата едва ли ще успее да стигне до правосъдие. Всичко това се случва в „най-хубавият град за живеене“ В България – Бургас...

Частният казус ни провокира да отворим темата за порочните трудови практики, от които никой от нас не е застрахован. От какви вратички в закона се възползват работодателите, какви са нашите права и от какво да се пазим при избора на работодател, дискутираха в предаването „Добро утро, България!“ Чавдар Христов, от КНСБ, Светла Стоева, от Българската асоциация по управление и развитие на човешките ресурси и адвокат Свилен Овчаров.

Подобни случаи на закононарушения са ежедневие. Понякога се бърка и от незнание, поясни Чавдар Христов.

Бременна уволнена и оставена без майчинствоВ нашата асоциация, вярвам, че няма подобни практики. Иска ми се да вярвам, че не задават въпроса на жена „ще има ли деца“. На мене са ми го задавали! През 2012 г. това не е на мода, показват наблюденията на Светла Стоева.

Свилен Овчаров обясни, че според нашия Кодекс на труда бременните жени са много по-защитени спрямо други държави.

Когато един човек е много защитен от закона се прибягва до подобни трикове. Това не е законно. Не се прави често, защото е свързан с много разходи. В конкретния случай това е заобикаляне на закона, категоричен е адвокатът.

По думите на Чавдар Христов нарушенията на трудовото законодателство са в широка гама. Не се води статистика колко фирми бавят заплати. Има и много нарушения свързани с допълнителното работно време и плащането му, добави Христов.

Нека не прехвърляме вината само върху работодателя, апелира Светла Стоева.

Свилен Овчаров коментира, че твърде засилената защита води до подобно заобикаляне на закона и увеличаване на администрацията към уязвимите групи.

екип „Под лупа„

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.