You are here

Британия гласува

 

Избирателите във Великобритания гласуват днес на извънредни парламентарни избори. Те бяха предизвикани от премиера Тереза Мей с надеждата да събере по-голямо мнозинство в парламента. Мей се надява при новото разпределение на силите да получи ясен мандат за по-твърда позиция при преговорите за напускане на ЕС.

В последните седмици обаче поредица социологически проучвания показаха, че преднината на Мей пред лейбъристите се стопява. Силно влияние оказаха терористичните атаки в Лондон и Манчестър, които разочароваха и разгневиха избирателите. Лейбъристите пък набраха сериозна подкрепа сред младите хора, разочаровани от перспективата за твърд Брекзит.

Социологическите прогнози си противоречат – според някои Мей ще спечели унищожителна победа, по-голяма дори от тази на Маргарет Тачър, а според други – ще загуби и сегашното си мнозинство.

Кои са ключовите моменти в изборите

На първо място е избирателната система. Британската система работи на принципа “победителят взима всичко”. Няма пропорционално разпределение за кандидатите, които заемат второ място във всеки окръг.

За да има мнозинство най-голямата партия трябва да спечели поне 326 места от общо 650. Прагът обаче може да бъде и по-малък – около 323, защото ирландската партия „Шин фейн“ не заема никакви места, ако спечели в Северна Ирландия.

Активността на изборите също е от голямо значение. Изборната активност е спаднала от петдесетте години насам. Преди те се е задържала на нива от 80%, докато на изборите през 2015 г. е 66.4%. На референдума за Брекзит тя достигна 72.2%.

В последния момент за гласуване се регистрираха стотици хиляди млади хора – 250 000 само в последния възможен ден – 22 май, припомня българското издание ‚Дневник“. Това, че са се регистрирали, не означава задължително, че ще гласуват.

Макар да се включиха в списъците за предишния парламентарен вот през 2015 г., едва 43% от хората на възраст между 18 и 24 години действително пуснаха бюлетина.

Ако все пак се стигне до висока активност на младежите, то очакванията са тя да бъде в полза на лейбъристите на Джеръми Корбин.

http://www.transmedia.bg