Британският парламент обвини Лондон и Париж за хаоса и „Ислямска държава” в Либия

Доклад на британския парламент остро критикува интервенцията на Великобритания и Франция в Либия през 2011 година, която доведе до свалянето на Муамар Кадафи, съобщава БиБиСи.

Комисията за външни отношения обвини тогавашния премиер Дейвид Камерън в липса на цялостна стратегия за въздушната кампания.  Отбелязва се, че интервенцията не е била подплатена от „прецизна разузнавателна информация” и че е довела до надигането на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Северна Африка.

Британското правителство пък се защити, че е взето международно решение за интервенцията. Външното министерство допълни, че Арабската лига и Съветът за сигурност на ООН са подкрепили действията.

БиБиСи припомня, че международна коалиция, водена от Великобритания и Франция, проведе въздушна и ракетна кампания срещу силите на Кадафи през март 2011 година, след като режимът заплаши да атакува контролирания от бунтовници град Бенгази. Но след като Кадафи беше свален, в Либия настъпи хаос, от който се възползва „Ислямска държава” и запълни образувалия се вакуум.

Камерън защити действията си, заявявайки пред британските депутати през януари, че действията са били необходими, защото Кадафи е заплашвал да избие собствения си народ.

Но Комисията за външни отношения отчете, че правителството се е провалило да установи, че заплахата към цивилните е била преувеличена, допълвайки, че селективно са подбрани елементи от риториката на Кадафи.

Правителството също се е провалило да забележи екстремисткия елемент сред бунтовниците, допълват от Комисията.

Стратегията на Великобритания се е основавала на погрешни предположения и непълно разбиране на доказателствата”, пояснява се в доклада.

Според Комисията за външни отношения имало е налични „политически опции”, след като Бенгази е бил подсигурен, включително чрез контактите на бившия премиер Тони Блеър с Кадафи, но правителството се фокусирало само върху военна интервенция.

До лятото на 2011 година ограничената интервенция за защита на цивилните се плъзнала към опортюнистична политика за промяна на режима, изтъква се в доклада.

Тази политика не беше подплатена от стратегия за подкрепа и оформяне на Либия след Кадафи, се казва още в разследването.

Резултатът беше политически и икономически колапс, война между различни племена и милиции, хуманитарна и мигрантска криза, широкоразпространени нарушения на човешките права, разпространение на оръжия от режима на Кадафи в региона и надигане на ДАЕШ в Северна Африка. Чрез решението си в Националния съвет за сигурност бившият премиер Дейвид Камерън е отговорен за провала да се създаде стратегия за сплотена Либия, упрекват от Комисията.

news.bg