You are here

Британски избори: Мей няма да подаде оставка

Британската премиерка Тереза Мей няма да подаде оставка, независимо от резултатите от парламентарните избори и загубата на мнозинство на управляващите консерватори.

След преброяването на почти всички резултати става ясно, че Мей ще има по-малко депутати в Камарата на общините, отколкото преди изборите.

Торите ще имат 318 депутати, опозиционните лейбъристи – 261, а Шотландската национална партия (ШНП) ще бъде третата сила в парламента с 35 места.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова Мей да подаде оставка, но според източници от нейната партия тя няма да го направи.

Премиерката заяви, че страната има нужда от стабилност след резултатите от изборите, които не дадоха мнозинство в парламента на нито една партия. Според кореспонденти, Мей смята да управлява, защото партията й спечели най-много гласове и има най-много депутати.

Лейбъристите увеличават броя на депутатите си с 29, торите губят 13 места, докато ШНП губи 22.

Като процент от гласовете консерваторите имат 42%, лейбъристите са с 40%, либералдемократите имат 7%, докато зелените са с 2%, колкото има и антиевропейската и националистическа партия ЮКИП, която обаче остава без депутати.

Активността беше 68.7%, което е с 2% повече от парламентарните избори през 2015 година.

Драматично спаднаха гласовете за ЮКИП, тъй като много от техните избиратели предпочетоха да гласуват за консерваторите или лейбъристите.

 

Резултатът от изборите предизвика много въпроси, свързани с предстоящите избори за Брексит и бъдещето на Мей, като един министър дори заяви, че е „трудно да се види как тя може да остане след тези резултати“.

За да имат мнозинство, консерваторите се нуждаят от 326 места, но на практика те ще могат да съставят правителство само с 318 депутати и с подкрепата на десет депутати от Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия.

kafeneto.wordpress.com