Броят на избитите от Й. СТАЛИН комунисти емигранти в СССР от България е в ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ от ликвидираните за противодържавна дейност комунисти в България

 
Другарят Георги Кратунчев - комунистически терорист, обучен в СССР, прехвърлен в България, заловен през 1941г., осъден и разстрелян през 1942г.
Георги Иванов Кратунчев е родом от село Лесичево, Пазарджишко. Комунист по убеждения. Влиза в престъпната БРП (комунисти), забранена през 1924г. по Закона за защита на държавата (ЗЗД). Подгонен от властта за противодържавната си дейност се укрива в империята на злото СССР, даваща убежище на всички комунистически терористи, в това число и особено от България. Г. Кратунчев си е мислел, че ще живее ''свободно'' в ''страната на победилия социализъм'', но жестоко се лъже.
Той е сред политическите емигранти комунисти, станали жертва на големия терор в СССР от втората половина на 30-те години при управлението на масовия убиец диктатора Й. Сталин. Тогава БРОЯТ НА ИЗБИТИТЕ ОТ Й. СТАЛИН комунисти емигранти в СССР от България е в ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ от ликвидираните за противодържавна дейност комунисти в България.
На 5.03.1938г. НКВД го арестува. От 5.03.1938г. до 25.05.1938г. Г. Кратунчев е под следствие от страна на органите на НКВД. След жестоки инквизиции от чекистите е принуден насила да признае, че е бил "шпионин на България". Осъден е и е пратен в ГУЛАГ, където остава до юли 1941г.
След началото на германо-съветската война на 22.06.1941г. е освободен. Съветското военно разузнаване (ГРУ) решава да го използва за войната си срещу България, без значение на това, че страната ни е неутрална, не участва във войната на Източния фронт и дори поддържа редовни дипломатически отношения с Москва.
Пез юли 1941г. по заповед на началството Г. Кратунчев постъпва в специалната Школа за обучение на терористи край Москва. Той е включен в групата на бандитите, наречени в комунистическата историография ''парашутисти'', които заедно с т. нар. ''подводничари'', прехвърлени от СССР по море на територията на България трябва да започнат необявената официално война на българската държавна власт, наречена след 09.09.1944г. от комунистическите ''историци'' ''антифашистка'' борба.
В нарушение на българския неутралитет на 22.09.1941г. Г. Кратунчев е прехвърлен от СССР със съветски военен самолет като ''парашутист'' в България в групата на терориста Продан Табаков.
Групата каца на 22.09.1941г. край хасковското село Долно Ботево. Той и руския радист Дмитрий Тепляков не успяват да се свържат с останалите комунистически бандити Пр. Табаков, М. Станков. М. Гугински. При скока с парашута Г. Кратунчев пада върху остри камъни в съседното село Голям извор. Тежко е наранен и едва успява да се освободи от парашута. Докато се чуди какво да прави, срещу него се нахвърля кучето от близката къща. Притичват стопаните му. Прибират терориста в дома си с намерения да го скрият от властта.
На 23.09.1941г. през деня на селския площад удря барабан и глашатаят чете заповед, в който се предупреждавало, че всеки, който окаже помощ на''парашутист'' ще бъде жестоко наказан, а дома му-опожарен. Стопаните се уплашили, довели полицията и Г. Кратунчев е заловен без съпротива. Така безславно завършва ''антифашистката'' борба на Г. Кратунчев.
От 9 до 25.06.1942г. той е подсъдим по процеса срещу ''подводничарите'' и ''парашутистите'' в София - дело № 503 на Софийския военнополеви съд. На 26.06.1942г. съдът произнася присъдите. За противодържавната си дейност Г. Кратунчев е сред осъдените на смърт по ЗЗД чрез разстрел. На 26.06.1942г. е разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София.
 
Фейсбук