БСП и третият мандат: "Няма лесни решения"

Третият мандат за съставяне на правителство отива при БСП. В аналогична ситуация през май Корнелия Нинова върна мандата веднага. Сега обаче партията ще се опита да състави кабинет, като преговаря наново с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". Новината дойде в деня, в който проучване на "Маркет Линкс" показа, че първа политическа сила отново е ГЕРБ, следвана от "Демократична България" и "Има такъв народ". "Дневник" предлага няколко мнения по темата, публикувани във "Фейсбук", без претенция за изчерпателност.

 

Николай Слатински, експерт по национална сигурност:

 

Президентът вече веднъж направи груба грешка да връчи третия мандат на БСП. Казват, че е политическа лудост да правиш едно и също нещо, а да се надяваш на различен резултат. Пет пъти отговорността за профукването на мандата бе на партиите, шестия път тя е и на президента.Отново смятам, че да се даде третия мандат на БСП е груба, може да се окаже непростима грешка. Президентът пак помисли най-напред за своето преизбиране.

Но в същото време не разбирам как "Демократична България" (ДБ) може да отхвърли разговори с БСП!

 

Стефан Левашки, адвокат:

 

Трети път парламентарни избори за тази година. Народът го е казал за трите пъти със стомна за вода, но пък има и лаф - трети път за късмет. Знам ли, при мен в личен план от третия път се получи, имам предвид с късмета, а дано и на народа му тръгне. А дано, ама надали.

 

Ивайло Дичев, преподавател:

 

Хайде честити избори.

 

Евгений Кънев, доктор по икономика:

 

Непоискан тактически съвет към ДБ:

 

Не е добре, ако декларират бланкетно липса на подкрепа за правителство с мандата на БСП: така захранват пропагандата, че са безотговорни в условия на криза и дават приоритет на партийните пред националните интереси.

 

Не е добре, ако дадат подкрепа - защото нарушават предизборно обещание - предвид отказаната вече подкрепа на "Има такъв народ" (ИТН) и невъзможност за събиране на гласове.

 

Но ако ДБ заяви, че ако БСП убеди ИТН да участва в приемлив експертен кабинет и премиер, то ДБ ще добави нужните гласове за постигане на мнозинство при гласуване в зала.

 

Това е според мен издържана политически позиция.

 

Георги Вулджев, ЕКИП:

 

Изборът на Радев да връчи третия мандат на БСП е напълно логичен по няколко причини.

 

1. Първо, БСП се държаха като най-диалогичната и целенасочено премерена в своето говорене партия от изборите насам. Докато всички "протестни" партии остро се атакуваха една друга, БСП стоеше най-спокойно и се стремеше да поддържа умерен диалог с всички.

 

2. С оглед острия конфликт, който назря между ДБ и ИТН, няма логика Радев да даде мандата на ДБ. Правителство без ГЕРБ и ДПС е възможно само и единствено с участието на ИТН. С оглед състоянието на политическия "диалог" между ИТН и ДБ, даване на мандата на ДБ автоматично изключва възможност за правителство без ГЕРБ и ДПС, защото ИТН дори няма да се явят на преговори.

 

3. "Изправи се БГ! Ние идваме" (ако обичате не си сменяйте имената на партиите толкова често) е алтернативният вариант на БСП. Тя е по-приемлив мандатоносител за ДБ от БСП, но вчера самата Манолова каза, че ако получи мандата, ще го даде на ИТН. Каквато и да е играта на Манолова с такъв ход, резултатът от него е предизвестен и е много вероятно просто да възпроизведе същия конфликт между ИТН и ДБ, на който се нагледахме когато мандатът беше в ръцете на ИТН.

 

И така безспорно най-прагматичният избор, с най-голям шанс за постигане на някакъв политически компромис е мандатът да се даде на БСП. Този шанс макар и най-голям спрямо останалите опции, все пак е нищожен (около 5%, ако сме оптимисти), защото ДБ, след моментно размисляне за около уикенд, сега отново настояват, че правителство на БСП не биха подкрепили. Вероятно именно заради това Нинова днес увери, че тя за премиер няма да се предлага и ще търси широк консенсус с другите по-малки партии по отношение на състава на кабинета. Ще видим дали ще излезе нещо от това.

 

Дори Голямата стара партия на България да успее да изработи някаква парламентарна магия и да осигури кабинет, който е приемлив и за ИТН, и за ДБ, той би бил изключително нестабилен и най-вероятно пак ще се стигне до предсрочни избори само че, колко, 6 месеца по-късно? Този парламент изглежда почти напълно изчерпан откъм легитимност - вижте как публичното доверие в него колабира според социологиите. А и с оглед на последните проучвания, които показват, че ДБ може би дръпва пред ИТН, Христо Иванов и компания имат допълнителен стимул да отказват и дори активно да пречат на формирането на правителство.

 

Вержиния Велчева, юрист:

 

Първите пет партии (според проучването на "Маркет Линкс" - бел. ред.) с разлика под 6 процента помежду им. Каквито и да са партиите - това със сигурност предполага многопартийна коалиция за управление на страната. Няма лесни решения. Може да има само ясно очертани допустими компромиси, при това още сега - преди едни нови избори, или безотговорен популизъм.

 

https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/08/27/4246938_bsp_i_tretiiat_man...