БСП с ново 20 за плоския данък. Ще облага с повече доходите над 10 000 лв.

ГЕРБ и Реформаторският блок се обявиха за запазване на единната ставка

 

БСП направи пореден завой в позицията си към отмяна на плоския данък.

"Запазването на 10-процентовата ставка е най-доброто в момента. Но може да се мисли за по-високо облагане на лицата с най-високи доходи - 120 000-140 000 лв. на година", заяви Борислав Гуцанов на 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал".

При това положение, ако БСП дойде на власт на предстоящите избори, с по-висок данък ще бъдат облагани лицата с месечни доходи над 10 000 - 11 000 лв. Гуцанов припомни, че БСП беше една от партиите в Тройната коалиция, които въведоха плоския данък през 2008 г. И когато в края на 2016 г. БСП предложи отмяната на плоския данък и замяната му с прогресивно подоходно облагане, всички бяха изненадани. Левицата предложи стръмна скала за облагане - между 15 и 27% - за доходи над 1000 лв., но парламентът отхвърли текстовете.

 

 

Депутатът Румен Гечев обясни при дебатите, че въвеждането на плоския данък било грешка. На днешната дискусия обаче Гуцанов не спомена нищо подобно.

"Ние сме въвели плоския данък. При отпадането на страните, определяни като "данъчен рай", след 1-2 години трябва да се помисли каква да е данъчната политика и да се подходи по друг начин към прогресивното подоходно облагане. По-висока ставка може да има само за тези, които печелят много повече", бяха думите на Борислав Гуцанов пред бизнеса.

Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че политиката им е за запазване на данъчно-осигурителната тежест, включително и на процентите.

Същата теза подкрепи и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според него, ако БСП успеят да въведат прогресивното подоходно облагане, ще се увеличи укриването на данъци и сивата икономика.

http://clubz.bg/