Булгаргаз не предприе никакви стъпки за да вкара повече арески газ в микса. Щетите са близо 300 милиона долара!!!

Ilian Vassilev

Забелязвайте ли, че ГЕРБ не атакуват по темата цени на природния газ? Всичко друго но не и това.
Газът може и да е по-евтин от спот пазарните цени и действително е, но не и от цените на продажба от европейските енергйни компании на клиенти и потребителите.
Това е първата не или полуистина. Да изчисляваш като ефект за българските потребители имагинерни разлики между спот цени и такива по-дългосрочни договори е признак на отчаян пиар.
Това което е по-сигурно е да изчислиш щети за недовзетия газ до този момент от 550 милиона, като умножиш по разликата между цената на нашия договор от 150 долара за хиляда кубически метра и текущите цени от над 650 долара за хиляда кубически метра /и това пак е консервативно/ та щетите са близо 300 милиона долара!!! 
Да, действително натискахме силно да включи хъб репер във формулата на цената с Газпром, но примерите, които дадохме беше с водещите европйски компании ,които започнаха умерено с 12-15 процента тежест. Това което препоръчах беше максимум 20 процента, не за друго, а защото Булгаргаз нямат капацитет за търговия и следене на свободния, камо ли на спот пазарите или пазарите на фючърси. Те са компания от миналия век. Нямат и опит в първично осигуряане на газ - директно от находища.
Без никакъв анализ и опит, и въпреки предупрежденията - скочиха на 70 процента хъб базирана тежест и сега виждате до какво води. 
Щял да внася повече азерски газ, като тати ще ми купи колело, ама утре. 
Данните на БТГ показват, че днес са влезли 1,3 милиона кубически метра, докато само преди две седмици са били 2,5 милиона на ден - къде виждате "внасяме повече газ". То бива лъжене, но такава наглост?!
И не, днес цената не е 100 евро, а 90 за МВтч. Пак лъжа.
Защо до сега не го вкарваха, защо лъжеха че няма възможност?  Добре, че министър Живков взе инициативата та се опитва нещо да направи и пак да спаси тази дарлинг от дрийм тийма на Делян Добрев. 
Можеше ли тези 36 процента да се намалят,? Можеше разбира се - Булгаргаз не предприе никакви стъпки за да вкара повече арески газ в микса.
Знаете ли защо КЕВР одобри всичко - защото Булгаргаз няма пари да си плати природния газ на Газпром. Игрите с регулираните цени приключиха.
За "успокоение" и тази цена от 95 лева не е предела. В момента цената е над 90 евро за МВтч или грубо 180 лева за МВтч. Това означаа, че руския газ е около 150 лева за МВтч. И вече няма накъде - при сегашните тенденции просто не искам да ви стряскам с цената на природния газ през октомври. 
С тези хора в Булгаргаз толкова.
Иначе е удобно да поканиш журналисти, които да "отразят" полу и неистини.

Фейсбук