Бумерангът на руската защита на българската корупция удари Москва и нейните аборигени у нас

Иво Инджев

За един политик има много начини да услужи на своя сюзерен. Един от тях е да се направиш, че не си разбрал истината за неговата намеса в твоята държава и да се опиташ да го оневиниш с отклоняваща вниманието маневра и дори да видиш знак за равенство, каквото няма в рамките на информационния повод за такава позиция.

Този начин избра днес заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов. Пред БНР той декларира, че не разбира каква е тази “размяна на реплики” между посолствата на САЩ и Русия у нас. Тя му се виждала странна. https://bnr.bg/post/101413785/krasimir-cipov

Странно е преди всичко Ципов да не е разбрал, че няма реплика от страна на посолството на САЩ спрямо посолството на Русия, а обратното. А щом няма реплика от американска страна, значи няма как да има размяна на реплики. 

С което не се опитвам да предричам, че по някакъв начин няма да има американска дуплика на руската реплика. Няма как да знам. Казвам само, че до момента няма нито размяна, нито изобщо има реплика от страна на американското посолство.

Иначе казано, Ципов разпространява фалшива новина за несъстояло се събитие.

Малко е малоумно да се обяснява на видимо зрял човек в стила на разсъжденията на Мечо Пух, който констатирал, че в дупката на Зайо има някой, щом някой се провиква от нея, че в нея няма никой. Но явно се налага…

Имено от руското посолство нарушиха неписаните правила на дипломацията със своята агресивно формулирана във Фейсбук реплика на разговор между американски дипломат и българи. В този разговор Русия не е спомената, но руското посолство реши да репликира въпреки това правния съветник в американското посолство Джесика Ким относно констатациите й за корупцията в България.

Да не говорим, че в изреченото от г-жа Ким няма нищо за репликиране. Защото корупция в България наистина има, колкото и руските власти да се правят на изненадани и да изискват “доказателства” в ролята на засегната страна от позицията на неканен ментор на управляващите в България.

Повтарям и припомням отново, като за г-н Ципов и подобните му нашенци: корупцията беше коментирана от Джесика Ланг именно по адрес на България, а не Русия. И Москва реагира като гузен, който негонен бяга. 

С репликата си руското посолство се разпозна като настъпана по постколониалния мазол. Това е форма на самопризнание, но Ципов и това не е разбрал.

Случката напомня на реакцията на покойния Жорж Ганчев, който преди четвърт век се обиди по време на телевизионно интервю на студенти, че разнасят негово чучело по време на своите демонстрации. Присъстващият в студиото студент го хвана в крачка с логичната констатация, че г-н Ганчев сам се разпознава, защото на чучелото не е било написано, че това е той. 

Като става дума за намесването на Америка от руска страна, да отбележа и друго: май руското посолство се “гръмна в крака”, както казват американците. 

Ципов може и да не “вижда” това, но българите, решили да коментират в страницата на Руското посолство във Фейсбук руската намеса в защита на корупцията в България, опровергават категорично любимата фалшива новина на посолството за въображаемите 80 на сто русофили у нас.

Към момента, в който сглобявам този текст, повече от 500 коментара на българи, мнозина от които изразяват несъгласие с руската реплика в защита на корупцията в България  в съотношение, твърде далеч от въпросните 80 на сто измислени “русофили” у нас.