You are here

Бургазлии, синхронизирайте вашето обоняние с показанията на уредите на скъпоструващата мобилна лаборатория за контрол на качеството на въздуха!

Бургазлии, синхронизирайте вашето обоняние с показанията на уредите на скъпоструващата мобилна лаборатория за контрол на качеството на въздуха!По-чист въздух и морска вода от бургаската няма! Да бе, да?!!

Ако някой е любител на теорията на конспирациите и ако не бяхме такава малка държавица, а бяхме силна държава като САЩ, в която президентът на страната е най-влиятелната фигура в политическия живот, можехме да развием една теория за това как Бургас бе обгазен още от сутринта по време на посещението на новоизбрания президент Росен Плевнелиев в нашия град. Да, ама не сме... Въпреки това, си струва да поразсъждаваме върху някои факти от случилото се преди седмица обгазяване на Бургас и околностите му от т.нар. „неизвестен извършител“ или неизвестна промишлена инсталация, макар и на всички да е ясно кой може да е вероятният виновник за инцидента.

Много бургазлии дадоха своя глас на местните избори за преизбирането на Димитър Николов. Може би обаче се сещате, че ние от екипа на „Под лупа“ неведнъж писахме на страниците на вестника, че кмет и общинска управа не обръщат подобаващо внимание на проблемите със замърсяването на въздуха на Бургас и явно не смятат да се борят с тези проблеми, защото зад тях стоят едни хора с много пари и с много връзки и приятели още от времето на Борис Елцин, покойния руски президент. За нашите президенти - или добро, или нищо, както и за премиерите на поне четирите последни български правителства, които имат богат опит да чуват само, което им е удобно, както и да виждат само това, което им харесва...

Бургазлии, синхронизирайте вашето обоняние с показанията на уредите на скъпоструващата мобилна лаборатория за контрол на качеството на въздуха!Все пак хората в Бургас имат нормални сетива и виждат как пушат коминчетата и имат добро обоняние и усещат задушливата миризма на неизяснени по състав газове... Те нито са надарени с уникалния нос на куче от породата немска овчарка, нито пък имат чак такива проблеми, които да изкривят до такава степен психиката им, че да почнат да усещат миризми, които просто ги няма във въздуха около тях. Те са просто нормални хора за разлика от своите общински управници, които и подушват обгазяването, и им докладват вероятно за него, но явно климатрониците на скъпите марки лични и служебни автомобили, примерно като „Лексус“, са им притъпили обонянието... Иначе не мога да си обясня сделката мълчание на общинската администрация срещу какво (подкрепа, пари и т.н. може би)?!!

И ако беше само мълчанието, с мед да ги помажеш, а то се оказва, че на показанията на скъпоструващата мобилна станция за контрол на въздуха се различават драстично от онова, което усещаме ние, бургазлии. Нима ще трябва да синхронизираме своето обоняние според показанията на уредите на мобилната станция, а как да синхронизираме тогава усещанията в гърлото си и в белите дробове?!!

Нека ви припомня случилото се според съобщението на Областната дирекция на МВР-Бургас от 24.11.2011 г. до медиите:

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - БУРГАС

ДИРЕКЦИЯ "ПРЕСЦЕНТЪР И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА"

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

На 23.11.т.т.. в 20.25 часа в ОУПБЗН – Бургас е съобщено за силна миризма на газ на адрес: с. Константиново – с. Дебелт, обл.Бургас. Произшествието е ликвидирано в 21:08 часа на 23.11.т.г. На местопроизшествието е изпратен  1 екип с 2  спасители от  Спасителна дейност - Бургас. На мястото са извършени замервания на – амоняк, серен диоксид, цианиди, метан, етиленов окис, хлор и азотен двуокис, при което не са констатирани отклонения от допустимите норми.

[caption id="attachment_3804" align="alignright" width="245" caption="Това е Декларация на ръководството на общинска администрация Бургас за политиката по качеството, околна среда и информационната сигурност, в която ни обещават че ще ни цъфнат налъмите и че въздухът в Бургас ще е чист. Да, да, ама не!"]Декларация на ръководството на общинска администрация Бургас за политиката по качеството, околна среда и информационната сигурност[/caption]

През изминалото денонощие са получени  в ОУПБЗН-Бургас множество сигнали за мирис на газ на територията на гр.Бургас. Извършени са замервания от служителите на Спасителна дейност - Бургас и не са констатирани отклонения от нормите на горецитираните вещества.

От мобилна лаборатория за контрол на качеството на въздуха към общ. Бургас е докладвано за наличието на повишени концентрации на прахови частици (ПМ 10 ) на територията на кв. Долно Езерово.

Информация на територията на гр.Бургас за качеството на въздуха може да се следи в интернет на арес:air.burgas.bg.“

Според това съобщение почти всички бургаски медии, копирали го 100% и без никакъв техен коментар или бегло разследване кой, как, откъде и колко силно примерно е обгазяването, го публикуваха накуп в своите сайтове, телевизии и печатни издания.

Единствено една бургаска телевизия направи интервю с бургазлии из центъра относно техните усещания и коментари по инцидента. За останалите най-важно беше посещението на новоизбрания президент Росен Плевнелиев в Бургас и неговият брифинг в залата за заседания на общината, а и официалното съобщение от МВР го нямаше и как така без патерица да питат?!  Разбира се, там никой от колегите и не попита нещо, свързано с обгазяването, защото приятелските медии са си приятелски, а властта си е власт и тя може и да храни...

Ето и една публикация отпреди съобщението на ОДП МВР-Бургас:

„Сигнали за миризма на пропан-бутан в центъра на Бургас и "Меден рудник"

Агенция "Фокус"

23.11.2011

[caption id="attachment_3805" align="alignleft" width="350" caption="Едно от таблата, показващо данни от мобилната станция по контрол на качество на въздуха, е разположено зад прозорците на сградата на общината, ползата от него е почти никаква, защото данните не се виждат добре, а и са вероятно манипулирани."]Данни от мобилната станция по контрол на качество на въздуха[/caption]

На сутринта на 24.11.2011 г. всичко вече беше подравнено по съобщението на МВР...

Не ги виня, защото времената са трудни и трябва да се оцелява, но нали все пак трябва като медии да защитаме и интересите на гражданското общество, което в Бургас май си е взело ваканция от няколко години. Всъщност трябваше да защитаваме нашите лични интереси и тези на нашите деца, защото подобно положение не е нормално през ХХІ век и като страна - членка на ЕС от близо 5 години. Едва ли нашият светъл пример старите демокрации в Европа биха си мълчали в подобна ситуация, но тук в Бургас - „най-добрият град за живеене“ в България, а всъщност може би най-добрият град за обгазяване си траем и вървим да гласуваме като овце на заколение и не ни пука сякаш?!

Това не мога да го разбера и да го премълча и ето защо, макар и отминал, този инцидент с обгазяване и замърсяване преди малко повече от седмица ме кара да напиша тези думи и да споделя с вас, бургазлии, някои факти.

Любопитно ли ви е да прочетете как реагират примерно в Свиленград и Хасково при горе-долу подобна ситуация?

„Мирис на газ паникьоса свиленградчани

Haskovo.info

понеделник, 17.01.2011

Сградно отклонение за газ е скъсал около 9 часа тази сутрин багер на общинското предприятие "Благоустрояване и озеленяване" в Свиленград. Инцидентът е станал на ул. "Трети март" близо до пожарната. Багерът е копал отоци за дъждовна вода, съобщиха от общината в граничния град.

Според сайта svilengrad 24.info разнеслата се в района миризма на газ е притеснила сериозно минувачите. Районът е бил отцепен от полиция. Повикани са специалисти на газоснабдителното дружество в Свиленград, а синьото гориво е било временно спряно. Повредата е отстранена за около час и газоподаването е възстановено, уточниха от община Свиленград.“

Да, два български града, сходна обстановка, но различна реакция на медиите. Може би защото там нямат такъв известен кмет като нашия или такъв комбинат като нашия...

Кой да ти каже?!

Интересно е да съпоставим фактите, взети от показанията на мобилната станция за контрол на качеството на въздуха по време на инцидента и да направим кратък коментар.

Важното е да внимавате в картинките, които ще приложим към този материал.

Данни от мобилната станция по контрол на качество на въздухаПоказанията на мобилната станция за контрол на качеството на въздуха, която по това време е била разположена в кв. „Долно Езерово“, за който научаваме от съобщението на МВР, че е докладвано в община Бургас за наличието на повишени концентрации на прахови частици (ПМ 10) по време на инцидента на 23.11. 2011 г. в 20.25 часа всъщност е отчела „НАРУШЕНО КАЧЕСТВО НА ВЪЗДУХА“ и 128.3 μg/m3 са били отчетени при норма за опазване на човешкото здраве за фини прахови частици ПМ 10 – 50 мg/m3?!! Графиката обаче сочи, че тези данни са били регистрирани още на 22.11.2011 г. от 21.00 до 23.00 ч., а тогава се е мълчало?!

Любопитно е обаче, че графиката на това замърсяване по време на инцидента показва подобни стойности на 22.11. 2011 г. от 21.00 до 23.00 часа близо цяло денонощие преди инцидента, а и миризмата от обгазяването се чувстваше силно още сутринта на 23.11. 2011г., когато и аз я усетих отчетливо и в ж.к. „Изгрев“ и в центъра на Бургас, но официално съобщение нямаше нито от общината, нито от МВР?!

Нека пак да погледнем в картинките и да установим, че по време на инцидента на 23.11. 2011 г. между 20.25 часа и 21.08 ч. и след това според графиката стойностите са еднакво високи, но по-ниски от тези преди инцидента според графиката от 22.11.2011 г., а според табличните данни концентрацията на фини прахови частици е 109.8 мg/м3 от 20.25 ч. до 21.08 ч., когато „произшествието е ликвидирано...“ според съобщението на МВР?!

Данни от мобилната станция по контрол на качество на въздуха Значи имаме произшествие и никой не казва в какъв тръбопровод или инсталация и точно къде се е случило, а миризмата се усещаше силно още от сутринта над цял Бургас, но органите и институциите, заети да се грижат за нашето здраве и живот, не съобщиха нищо?! Просто нищо?!

В съобщението се споменава с. Константиново - с. Дебелт, те са на поне 15-20 км от Бургас, но много по-близо до нефтокомбината... Що за газ е бил, никой не дава информация, но съдейки по разстоянието и неговото евентуално тегло, май не ще е бил пропан-бутан... Дали някой все пак ще се сети да ни уведоми, кой е бил източникът на обгазяване? Може би в община Бургас някои кадри и да са загубили зрение и след като не могат да прочетат, си мълчат?!

Данни от мобилната станция по контрол на качество на въздухаВ един бургаски сайт по този повод прочетох пълни с ирония коментари, които ви предлагам да прочетете и да размислите докога ще ни правят на маймуни онези, които избрахте и им плащате заплатите, за да ви баламосват?!

Насладете се!

24.11.2011 20:48

  „Скъпи граждани! Синхронизирайте мирисните си усещания с уредите! Въздухът е чист, и как още!? Дори миризмите от нефтозавода ги няма, а и морето ще стане още по- чисто като построят тръбата! Кмете, къде си?!

противогазов

24.11.2011 15:44

  То пък кога ли е имало? Винаги сме били с "най-чистия" въздух и винаги в нормите!“

Не съществува безопасна концентрация при бензен, а ние май си го дишаме...

Дали мирис от бензен би могъл да бъде източник на миризмата, подплашила бургазлии?!

Ето и малко информация от общинския сайт относно бензена.

БЕНЗЕН

Източници

Бензенът е лека безцветна течност с характерна миризма, слабо разтворим във вода.

Използва се предимно като суровина в химическата промишленост. В атмосферата се изхвърля с емисиите от моторните превозни средства и изпарение при работа с петрол (бензиностанции и рафинерии).

Влияние върху човешкото здраве

Данни от мобилната станция по контрол на качество на въздухаБензенът се абсорбира в организма при вдишване. Много слабо прониква през кожата. В организма по-голямата част метаболира до фенол. Около 30 % се отделят от организма непроменен чрез издишвания въздух. Причинява ускорено сърцебиене, главоболие и оказва влияние върху имунната система.

Продължителна експозиция на токсични нива бензен уврежда костния мозък и води до панцитопения. Ранните прояви на токсичност са анемия, левкопения или тромбоцитопения. При тежки отравяния се развива апластична анемия. Бензенът е известен канцероген от група 1. Описани са много случаи на миелобластна и еритробластна левкeмия при професионална експозиция.

Данните за канцeрогенния ефект на бензена при хора са набрани предимно при професионална експозиция. Необходимо е да се избягва дълготрайна експозиция при висока концентрация.

Риск от заболяване от левкeмия при експозиция от 1 μg/m3 бензен през целия живот, се определя на 4-10-6. Не съществува безопасна концентрация.

Законодателство

Наредба №12 (ДВ, бр. 58/2010 г.) определя следните норми за бензен:

- средногодишна норма за опазване на човешкото здраве - за една календарна година - 5 μg/m3.

ОБЩ ПРАХ И ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ (ФПЧ10)

Източници

Прахът е основен атмосферен замърсител на въздуха. Вредният му здравен ефект зависи главно от размера и химичния състав на суспендираните

[caption id="attachment_3810" align="alignleft" width="348" caption="Бургазлии синхронизирайте си обонянието със скъпоструващите уреди на мобилната станция за контрол на качеството на въздуха. Иначе това което виждате на тази снимка е „халюцинация“ - въздуха е кристално чист, морската вода е като сълза, а доматите можем да ги ядем с колците..."]Данни от мобилната станция по контрол на качество на въздуха[/caption]

прахови частици, от адсорбираните на повърхността им други химични съединения, в това число мутагени, ДНК - модулатори и др., както и от участъка на респираторната система, в която те се отлагат.

Основни източници на прах са промишлеността, транспорта и енергетиката.

Влияние върху човешкото здраве

Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 μm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на ФПЧ10.

Вредният ефект на замърсяването с прах е по-силно изразен при едновременно присъствие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното синергично действие по отношение на дихателните органи и откритите лигавици. То се проявява с дразнещо действие и зависи от продължителността на експозицията. Кратковременната експозиция на 500 μg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция. Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити - при значително по-ниски концентрации от (30 - 150 μg/m3), което е особенно силно проявено при деца. Най-уязвими на комбинираното въздействие на праха и серния диоксид са хронично болните от бронхиална астма и от сърдечносъдови заболявания.

Законодателство

Наредба №12 (ДВ, бр. 58/2010 г.) определя следните норми за фини прахови частици (ФПЧ-10):

- средноденонощна норма за опазване на човешкото здраве - за 24 часа - 50 μg/m3;

- средногодишна норма за опазване на човешкото здраве - за една календарна година - 40 μg/m3;

Наредба №12 (ДВ, бр. 58/2010 г.) определя следните норми за фини прахови частици (ФПЧ-2.5):

- средногодишна норма за опазване на човешкото здраве - за една календарна година - 25 μg/m3;

С Наредба № 14 (ДВ, бр. 14/2004 г.) са приети ПДК за общ суспендиран прах:

- максимално еднократна ПДК - 0,50 mg/m3;

- средноденонощна ПДК (за 24 часа) - 0,25 mg/m3;

- средногодишна ПДК (за една календарна година) - 0,15 mg/m3.

При такава вероятно умишлено „заспала“ общинска управа вероятно ни остава само този изход- да синхронизираме своето обоняние с показанията на уредите на прескъпата общинска мобилна лаборатория за контрол на качеството на въздуха и да се молим да не се случат по-тежки инциденти...

Христо ТОДОРОВ