Бургаските улици безопасни, ама в шестък

Бургаските улици безопасни, ама в шестък Ужасно е да избиваме сами децата си, но и този абсурд се случва в Бургас заради много причини далече от европейските критерии и култура. На 17.06.2011 г. около 16.42 ч. на ул. „Транспортна“ в близост до магазин „Светомаркет“, 12-годишната пешеходка Валя от Бургас пресича по пешеходна пътека,  микробус от едната пътна лента й дава предимство, спирайки пред пешеходната пътека, но вторият, паралелно движещ се автомобил „Ауди А 3“, с бургаска регистрация, не спира и блъска момиченцето. Катастрофата слага край на нейния живот. Трагедията поражда нуждата да се отстояват правата на пешеходците в Бургас и най-вече на децата и това прави създадената след трагичното събитие фондация „ Безопасни улици от Валя“.

Гражданската инициатива, макар и позакъсняла е нещо много важно и ценно, но най-важното са вижданията, мерките и контролът на общинската администрация и лично на кмета, защото точно на него законът дава правомощия да се намесва, променя или ограничава движението по улиците в града.

В Закон за движение по пътищата в раздел „Преходни и Заключителни разпоредби“ в

§ 11. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2009 г., в сила от 15.09.2009 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) Изпълнението на закона се възлага на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на министъра на вътрешните работи, на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на министъра на образованието, младежта и науката, на министъра на здравеопазването, министъра на земеделието и храните и министъра на икономиката, енергетиката и туризма, министъра на правосъдието, министъра на финансите, министъра на околната среда и водите, областните управители и кметовете на общини.

Бургаските улици безопасни, ама в шестък (3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) В рамките на своите компетенции органите по ал. 1 ежегодно разработват и изпълняват мерки за прилагане на закона и за ограничаване на броя на пострадалите от пътнотранспортните произшествия.

Кметът на община Бургас Димитър Николов не прави изключение от правилата, определени със ЗДП, и трябва да разработва и изпълнява мерки за прилагане на закона и за ограничаване броя на пострадалите от пътнотранспортни произшествия.

Какво и колко е направил е видно, но дали е достатъчно и дали е навреме?! Е, вярно е, че това не е любимата „Синя зона“...

Случаят с погрешно разчертаната пешеходна пътека, на която се случи трагичният инцидент, говори сам по себе си...

„Премахват пешеходната пътека на ул. „Транспортна”, където убиха дете

24 юни 2011

Комисията по безопасност на движението при Община Бургас проведе вчера заседание, свикано от кмета Димитър Николов ( забележете гузно и бързо, само 7 дни по-късно се случва явлението „след дъжд качулка“- бел. автора).

Специално внимание беше отделено на пешеходната пътека на ул. „Транспортна“, където автомобил премаза 12-годишно момиче. Експертите решиха, че на този етап тя може да бъде премахната, а в разделителната ивица на улицата трябва да се монтира преградно съоръжение, за да се прекрати пресичането на това място. Пешеходците ще трябва да ползват пътеката, която се намира близо до мола.

Бургаските улици безопасни, ама в шестък Кметът Николов разпореди да се провери дали по линия на проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас“ може да се заложи съоръжение за безопасно пресичане на ул. „Транспортна“. Специалистите трябва да кажат дали ще бъде подземно или надземно. Ако съоръжението минава над пътя, кметът настоява да бъде комбинирано за движение на пешеходци и велосипедисти.

Членове на Комисията по безопасност на движението са представители на общинска администрация, пътна полиция, ДАИ, превозвачи. На вчерашното заседание бе решено съвместни екипи на Общината и пътна полиция да обиколят целия град и да направят актуален регистър на съществуващите пешеходни пътеки. Кметът Николов настоя задължително при проверките да присъстват териториалните директори, тъй като те са най-добре запознати с настроенията на хората по места.

След изготвяне на регистъра предстои следваща среща, на която пешеходните пътеки ще се гледат квартал по квартал, улица по улица, за да се прецени кои да бъдат премахнати и къде да се правят нови.“

На фона на десетките други проекти и програми, от които капят парички и евросредства, безопасността беше занемарена. Да припомням ли, че до ПМГ на ул.“Цар Симеон І“ много месеци наред нямаше разчертана пешеходна пътека и точно там беше ударен ученик, заради липса на такава?!

От друга страна, абсурдите като няколко пешеходни пътеки на 100 м разстояние примерно по ул. “Димитър Димов“ от ул. “Места“ до ул. “Константин Величков“ и то по улица, която се явява околовръстно шосе на Бургас или на колелото пред хотел „Мираж“, допринасят за пътнотранспортни произшествия, а цяла дирекция УКОРС и около 60 служители в нея правят всичко друго само не и контрол и предложения върху промени в движението, целящи по-голяма безопасност на движението. Ало, г-н кмете,  не само релефните плочки и боядисаните няколко пешеходни пътеки в червено оправят нещата, иска се и програма, и акъл, а кадри не Ви липсват...

Бургаските улици безопасни, ама в шестък Това не е мое мнение само, ако ви се чете, ето ви и един коментар на друг бургазлия:

„В Бургас, след като беше блъснато момиченчето на пешеходната пътека след светофара на мола се почна едно безумие на тема пътека „зебра“ в целия град. Веднага бяха махнати пътеката след мола и тази на завоя към бензиностанция „Шел“ (поне върху тези имам наблюдение), но целия град го шарят в момента със „зебра“, където им падне. Пешеходни пътеки, които от 20 години за без предимство, сега вече са „забра“. Пътят зад хотел „Космос“, който е трилентов има вече много „зебри“. Тук виждам два варианта. Държата приема поредния тъп закон за пешеходните пътеки (то и затова общините се подготвят) и КАТ почва да си пълни касичката и втория, който е по-зле, нарастване на блъснати автомобили и пешеходци, защото на много места вече трябва да се спира по 3 пъти за 100 метра (аз ще спра, обаче този зад мен не е ясно).

За да не ме разбере някой грешно ще кажа, че колкото съм с автомобил, толкова съм и пешеходец. Когато съм пешеходец предимство да пресичам имам само на пешеходен светофар т.е по кръстовища, навсякъде другаде си чакам автомобилите да преминат (което обикновено е 10-15 секунди). Не искам да спирам поток от автомобили(който търка спирачки, гори се гориво за потегляне и взаимно си губим времето), което отнема толкова време, колкото да премине цялата колона без да спира. Когато съм с автомобил отново искам взаимно да не си губим времето. В града има достатъчно светофари да събират трафика от автомобили на групи.

Боята върху асфалта(като говоря единствено за пешеходните пътеки) не пази от удар и катастрофи и затова по-добре да я няма.

Според мен най-разумно е на повечето места пешеходците да нямат предимство и да се спира само когато искат да пресекат трима или повече, майка с количка/дете. Да се спира за 1 човек или 10 коли да ме чакат да премина си е абсурд.“ (Редакцията и правописа е автентична-бел. ред.)

Ако не знаете, едни от най-опасните пътища в ЕС са в България.

Най-безопасни са пътищата във Великобритания, където миналата година са регистрирани 38 смъртни случая при пътни произшествия на 1 млн. жители. Пътищата в България са сред най-опасните. Това съобщи сайтът „Амстердам нюз“, като се позова на проучване на Европейския съюз и Международната автомобилна федерация, пише БТА.

На второ място се нарежда Холандия с 39 смъртни случая на 1 милион жители. Средната стойност за Европа според проучването е 69 смъртни случая при транспортни произшествия на 1 милион жители.

Бургаските улици безопасни, ама в шестък Най-опасни според проучването са пътищата в Румъния и Гърция, със 130 смъртни случая на 1 милион души от населението. Следват Полша със 120 смъртни случая, България със 118 и Латвия със 112. Повечето от загиналите в пътни произшествия са пътници в катастрофиралите автомобили.

На второ място се нареждат пешеходците (една пета от всички смъртни случаи), мотоциклетисти – 14 на сто, и велосипедисти – 6,6 на сто.

Най-много пътни инциденти миналата година са станали с пешеходци - в над 2000 от общо 6000 катастрофи през годината, съобщи Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на застрахованите и пострадалите при катастрофи. „София е градът в Европа с най-много загинали пешеходци. Не сме европейци по отношение опазването на пешеходците“, допълни той.

В „най-добрия град за живеене“ в България с претенции за европеизация се изостава в работата на общинската администрация и тази на кмета в подобряване на безопасността на движението и най-вече в безопасността на пешеходците и по-точно децата, докато Европарламентът предложи мерки срещу смъртоносните катастрофи.

Европейският парламент прие резолюция, с която призовава държавите от ЕС да предприемат необходимите мерки за намаляване наполовина на смъртните случаи на пътя до 2020 г.

Евродепутатите предлагат също ограничаване на скоростта до 30 км/ч. в жилищните зони - мярка, която вече е въведена в някои западноевропейски столици и чийто ефект е спорен, според статистиката на произшествията.

Предлага се също това ограничение за скоростта да важи и по всички еднолентови пътища в градски зони, които не разполагат с отделна велосипедна алея.

Очаква се Европейската комисия спешно да разработи план за действие за периода 2011-2020 г., в резултат на който смъртните случаи с пешеходци и велосипедисти при пътни произшествия да намалеят наполовина. ЕП призовава за мерки, които да доведат до намаляване на броя на убитите на пътя деца под 14 години с 60 на сто, а на тежките наранявания - с 40%.

Всяка година в ЕС повече от 35 000 души умират при пътни произшествия в общността, 1.5 милиона души получават сериозни наранявания, често с последици за цял живот. Социалната цена на пътните произшествия се изчислява на 130 милиарда евро годишно.

На този фон припомням неизпълнените обещания от миналия управленски мандат на кмета Димитър Николов и ГЕРБ в частта, касаеща безопасността на движението.

„ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БУРГАС

Градоустройство

Устройство на територията. Архитектура. Строителство. Инфраструктура и транспорт.

През последните години градът ни се задъхва не толкова от финансов недоимък, колкото от конюнктурните, нерядко корупционни, неподходящи управленски решения и недалновидността на общинското управление.

„Бургас като наш дом“: програмата на ГЕРБ за градоустройство и инфраструктура се базира на:

Възстановяване, обновяване и развитие на градските райони

...

● Отклоняване на транзитния трафик от града чрез проектиране и изграждане на два пръстена на околовръстен път (Целият трафик минава директно през града.Отново неизпълнено обещание и отново лъжи, къде са тези два пръстена за отклоняване на транзитния трафик от града – бел. автора).

● Разширяване на бул. „Д. Димов” до четири платна за поемане на нарасналия трафик и улесняване на пешеходците чрез изграждането на пешеходни пасарелки, като на –кръстовищата на бул. „Димитър Димов” с улиците ”Константин Величков”, ”Места” и в к-с „Зорница” до бл. 29 да са с много полегати рамена, удобни за майки с деца, инвалиди и велосипедисти, а на кръстовищата на булевард „Димитър Димов” с улиците ”Адам Мицкевич” (Пантеона); ул. ”Копривщица”; изхода к-с „Изгрев” да са стръмни- само за пешеходци (ул.“Димитър Димов“ не е с четири платна, на места тя е с по две ленти в платно, но не е така в участъка от дискотека „Текила“ до ж.п. прелеза на стадион „Лазур“. Няма нито една такава пасарелка-пешеходен надлез в Бургас за разлика от София и това ако не е лъжливото овчарче-бел. автора).“

За да се избегне неудобната ситуация с неизпълнените обещания, кметът Николов информира, че е наредил спирането на пасарелките, тъй като при тях е задължително да има и асансьор. Тъй като на практика не на всички места това е приложимо, засега такива нямало да се пускат в града?! Логика непоклатима... Примерно като няма парно в Меден рудник, защо да има в останалите квартали или нещо такова...

Сигурно на повечето бургазлии е направило впечатление, че г-н Димитър Николов копира честите медийни изяви на г-н Борисов, които стигнаха дотам, че дори отиващият си президент Първанов формулира тази ситуация така, че в отминалите избори „....телевизорът е победил хладилника...“

На фона на десетина общински пиари и т.н. и още двадесетина медии с приятелски настроения и плащания по отношение на безопасността на движението при пешеходците и особено при децата май ми липсват спомени за подобни изяви на г-н кмета пред камери и т.н.

Дори си спомням, че като парадокс точно в училището, в което е учила Валя, СОУ „Константин Преславски“, на 18 април 2011 г. само два месеца преди трагедията имаше представление, касаещо пътната безопасност, но на него пред медиите не се появи кметът пред камерите и микрофоните, а имаше бегло споменаване от г-жа Й.Ананиева на събието и толкова... Припомням:

„Фондация „Приказка за пътя”, съвместно с доброволци от БМЧК-Бургас изнесе интерактивно представление за ученици от две бургаски училища – СОУ „К.Преславски” и ОУ „Хр.Ботев” в с. Маринка. Социалният проект за детска пътна безопасност „Приказка за пътя” има за цел да подготви и образова младите хора, които са реални участници в пътната обстановка. Да изгради у тях култура за поведение на пътя, както и да ги предпази от нежелани инциденти с фатални последици.“

Ето защо оценката ми за усилията и гражданската инициатива на фондацията ми е висока, но без активното, всекидневно участие на кмет и най-вече на общинска администрация нещата ще се случват трудно и епизодично.

От фондацията искат регулиране движението на пешеходните пътеки, тип „зебра“, пред всички кръстовища. настоява се и да не се премахват съществуващи пешеходни пътеки, дори да са на места, където „удобството” на недобросъвестни шофьори се изразява в управление на автомобилите с по-висока от разрешената скорост и с несъобразена такава. Има предложение да се поставят ограничители на скоростта  тип „легнал полицай“ и изкуствени неравности – бабуни, да се повдигнат пешеходните пътеки до нивото на тротоара. Изкуствените неравности да са от масивен, непрекъснат тип от тротоар до тротоар, а не от демонтиращите или тип „бутони“, тъй като често водачите на МПС заобикалят неравностите, като навлизат в платното за насрещно движение.

Настояват и за поставянето на предупредителните знаци за опасност и от лявата страна по посоката на движението. Обърнато е внимание и на входовете към Бургас. Предлага се на табелите „Бургас - най-добрият град за живеене в България“ да се добави и знакът за максимално разрешена скорост в града от 50 км/ч. Друго, за което се настоява, е въвеждането на зони с ограничена скорост на 30 км/ч. Такава зона трябва да има при влизане във всички комплекси.

Като най-опасни за пешеходците зони „Червена пътека“ и  „Безопасни улици от Валя“ определят пешеходните пътеки в к-с „М. рудник“, кръстовището на бул.“Ст. Стамболов“ с бул. „Тракия“, района до хотел „Мираж“, бул.“Струга“, „Индустриална“, „Чаталджа“,бул. „Демокрация“    кръстовището на „Янко Комитов“ с „Я.Якимов“, „Тодор Александров“ (до БИЛА), бул.”Захари Стоянов“ (срещу „Mr. Bricolage“).

Около 4 200 подписа са събрали двете организации в подкрепа на исканията си за по-безопасно движение на пешеходците из Бургас.

Искам в края на тази статия да припомня с извадки от ЗДП някои важни правила както за пешеходците, така и за водачите на ППС, за да има повече спасени човешки животи, както заяви пред медиите майката на трагично загиналата Валя.

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:

1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;

2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;

3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;

4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.

(2) Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4.

Чл. 114. На пешеходците е забранено:

1. да навлизат внезапно на платното за движение;

2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;

3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.  

Раздел XXII.

Поведение на водачите към пешеходците

Чл. 116. Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора.

Чл. 117. При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, водачът на пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре.

Чл. 118. При подаден от водач на организирана група деца сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка водачите на пътни превозни средства са длъжни да спрат и да изчакат преминаването на децата.

Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

(2) При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.

(4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците.

Чл. 120. (1) Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен:

1. при подаване на сигнал, който забранява преминаването - да спре пред пешеходната пътека;

2. след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването - да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека;

3. да не навлиза на пешеходна пътека, ако не е убеден, че няма да бъде принуден да спре и да остане на пешеходната пътека след подаване на сигнал, който забранява преминаването.

(2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.

Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено:

5. пред пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива видимостта към пешеходната пътека;

6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред и върху сигнализирана пешеходна пътека.

Все пак всички сме участници в движението и всички ние носим отговорност и трябва да сме не само добре информирани, но и дисциплинирани-и ние, и онези, които ни управляват и получават власт и пари за това, нали...

Христо ТОДОРОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.