You are here

Бургаските управници показаха как могат да се изхарчат 3,2 милиона лева за некачествено свършени работи по ларгото и дори да се похвалят предизборно

В дъждовния четвъртък на 11 август управляващите от ГЕРБ направиха част от своя предизборен пиар начело с двамата им кандидати- за кмет на Бургас Димитър Николов и евентуалния кандидат за президент министър Росен Плевнелиев, като официално откриха новото бургаско ларго, което окъсня с цели четири месеца според обещанията на управителя на дружеството- изпълнител „Трейс - Бургас“ ЕАД и бе изпълнено с качество, будещо много основателни съмнения. Всичко обаче мина по вода, защото „...Господ бил българин и на наша страна...“ според кмета Николов, така че почти никой освен нас от „Под лупа“ не питаше за възмутителното качество на извършените СМР за милиони...

В дъжда под чадъри с логото на община Бургас кметът Николов и министър Плевнелиев последваха нескопосания патос на зам.-кмета Атанаска Николова и похвалиха предизборно администрацията на „града -отличник“, който бил първенец по не знам какво си за милиони и дори изпреварил с две години другите 7 големи български града.

Мястото на този импровизиран митинг, разбира се, осигурено от служители на дирекция УКОРС, които изгониха един бос клошар от там, беше на „пъпа“ на Бургас, обозначен с масивна метална фигура насред ул. “Александровска“. И макар на повечето присъстващи в този дъждовен ден да им беше през онова място южно от пъпа, си струваше да се види показното мероприятие и това как министър, кмет, зам.-кметове и само 5 общински съветници шляпат през локвите по ларгото, което уж не задържало дъждовна вода, както се хвалеше арх.Йовчев на една пресконференция преди 5 месеца.

Направих си труда да намеря в нета тази информация от източник, различен от в.“Под лупа“, за да не ме упрекнете, че сме само черногледи, и можете да се запознаете с нея:

Кметът: Гарантирам, че главната улица ще бъде завършена качествено и в срок

News.Burgas24.bg 07.03.2011

“Представители на Община Бургас и фирмите, имащи отношение към реконструкцията на главната улица „Александровска“, отговориха днес на множество въпроси за проекта, зададени им от граждани и журналисти.

В пресконференцията взе участие и кметът Димитър Николов.

„Гарантирам, че всички дейности по „Александровска“ ще бъдат изпълнени качествено и в срок. Гарантирам, че в Бургас средствата на Европейския съюз ще бъдат реализирани в максимално качествен вид“, каза кметът Николов.

Изборът на фирмата - производител на плочките, е направен въз основа на предварително заложени изисквания за качество и цена.

Плочките са произведени по немска технология, а в България им е направена проверка на качеството в две лаборатории. По мразоустойчивост те са 50 пъти над българската норма.

Петър Илиев от „Трейс Бургас“ заяви, че строителството трябва да бъде завършено до края на април тази година и фирмата ще се постарае да спази срока.

По договор гаранцията е 10 години, а при забавяне е предвидено налагане на глоба от 0.5 % на ден от стойността на несвършената работа.

Прогнозите са поне 20 години главната улица на Бургас да не се пипа.

Дренажната система е много по-добра от досегашната, казаха проектантите. В момента каналните решетки са 10 пъти по-големи от преди, отводнителната система работи и пример за това е фактът, че след поставяне на новите плочки ремонтираната част от „Богориди“ не се наводнява при дъжд, а останалата плува във вода.“

Сега след като сте я прочели, мога да ви откроя няколко популярни лъжи, изречени от управляващите, и да направите сравнение с документи, които касаят тази обществена поръчка, както и със снимките, които направихме за вас, нашите читатели, които показват истината нагледно.Документите можете да намерите на официалния сайт на община Бургас.

Насладете им се и сами си направете преценка кой какво ви говори и къде е истината.

„ДОКУМЕНТАЦИЯ

ОТНОСНО: Открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Реконструкция и благоустрояване на пешеходна зона, улична мрежа, Приморски парк и обществени пространства в Централна градска част на Бургас”, със следните обособени позиции:

Обособена позиция 1: Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. «Александровска» от пл. «Царица Йоанна» до пл. «Тройката», ул. «Св. Св. Кирил и Методий» - гр. Бургас;

7. Изисквания за изпълнение.

9. Срок за изпълнение на поръчката - по предложение на участниците в календарни дни, както следва:

За участниците по І-ва обособена позиция- не повече от 300 календарни дни;

10. Технически изисквания към материалите и съоърженията, които ще бъдат доставяни и монтирани на обектите по обособени позиции, както следва:

За І-ва обособена позиция:

1. Минимални изисквания към материалите за настилката:

1.1. За основен материал за изпълнение на настилката е предвидено влагането на тъмни и светли бетонови плочи - 30/30/8 и 15/30/8 и бетонови павета 10/10/8, които да са обработени по пясъкоструйна технология, чрез дробостроене с метални сачми или еквивалентна технология, осигуряваща посочените по-долу технически показатели:

- износоустойчиви без промяна на повърхностите в рамките на минимум 10 години;

- с правилни калибрирани размери със закрепващи елементи, осигуряващи равномерни, минимални, еднакви фуги;“

 Ето ги и опашитките изречени от управляващите:

1. Пусковият срок бил спазен, дори с цели пет месеца бил изпреварен (според зам.-кмета Атанаска Николова).

2. Качеството на СМР било много добро (според арх. П.Йовчев)

3. Турските павета щели да издържат 20 години без промяна (по думите на арх. Йовчев).

4. Дренажната система била много добра и по ларгото нямало да се събира вода (според арх. Йовчев).

Какво видяхме ние от „Под лупа“ в документите по обществената поръчка и на живо на бургаското ларго. Снимките ще ви покажат ясно, че са нарушени определени изисквания от документацията за тази поръчка. Нека ви представимч доказателствата според реда на лъжите поднесени по-горе:

Пусковият срок поет според договор № 93-00-787 от „Трейс-Бургас“ ЕАД според документацията по поръчката е „не повече от 300 календарни дни“, а поръчката е възложена на 16.09.2010 г., следователно около десет месеца всичко е трябвало да бъде готово?!

Управителят на фирма „Трейс-Бургас“ ЕАД Петър Илиев дори на 7 март т.г. обеща до края на април всичко да бъде готово?! Сега обаче сме август, а зам.-кметът Атанаска Николова ни калесва за пусков срок, който трябвало да бъде изпълнен в средата на януари 2012 г., сякаш сама не е чела документите, подписани от колегата й Костадин Марков, който така и не присъства на мероприятието на ГЕРБ.

Би трябвало обаче да попитаме как така само с една получена оферта е спечелена обществена поръчка за 3,2 млн. лева?! Бил ли е нормален и законен конкурсът?!

Качеството на СМР повдига основателни съмнения и въпроси към изпълнител и към инвеститорския контрол.

Спомнете си изискванията към плочките (паветата) според документацията за тази обществена поръчка:

„- износоустойчиви без промяна на повърхностите в рамките на минимум 10 години;

- с правилни калибрирани размери със закрепващи елементи, осигуряващи равномерни, минимални, еднакви фуги;“

 Нима виждате на снимките равномерни, минимални, еднакви фуги?! Не, такива няма...

Дали вижадате павета, които да не са мръднали по размер в деня на официалното откриване на ларгото, а къде са напред цели 10 години, както и без промяна на повърхностите?!

Отчупени краища, дупки в тях това сигурно го виждате... Това говори, че качеството не е на ниво или че са взети материали с изтекъл срок или преоценени такива. Това са фактите.

Не можеш да платиш милиони, а да ти свършат работа като за ромска строителна бригада от начинаещи строители. Бих попитал министър Плевнелиев- горд собственик на няколко къщи, дали би поверил строителни операции в неговите имоти на подобни майстори?! Сигурно не, но тук си затваря очите, както и кметът на Бургас?!

Нима такава лошокачествена стока ще издържи 20 години експлоатация?

Добрата дренажна система и невъзможността да се събира дъждовна вода по ларгото се оказаха мит при слаб дъжд с продължителност на валежа едва 10-15 минути...

При тези условия се събраха потоци дъждовна вода по протежение на цялото ларго с дълбочина от 2-3 см, което нагледно показа, че не е спазена нивелацията на настилката и че дренажната система евентуално няма добър капацитет или е поставена погрешно и с обратни наклони, нещо, което при цена от 3,2 млн. лв. не би трябвало да се случва, както и ако изпълнителите бяха истински майстори...

Такива са нелицеприятните изводи, които се налагат от преките ни впечатления.

Ние не сме черногледи и не искаме Бургас да застине в състоянието, оставено от предишното управление, но искаме да сме коректив на управлението, което освен много амбиции съчетава в себе си и арогантност и нежелание да се вслушва в гласа на неговите граждани, както и да позволява на все едни и същи фирми- фаворити на местната власт - да печелят обществените поръчки, а след това за сметка на ниската

цена или вероятни комисиони да наема персонал, който няма добра квалификация и изпълнява недостатъчно качествено неща, които трябва да служат и радват бургазлии за десетилетия напред. Ние сме за това да има строг контрол върху качеството, за което се плащат десетки хиляди левове още, а такъв тук видимо е липсвал.

Иначе всички обичаме Бургас и той е над нашите амбиции и ламтежи и не прилича на едно управление да прави всичко по метода проба-грешка, а когато явно сбърка, да обвинява другите, които са ги предупреждавали отрано, че са черногледи, а те са винаги прави и защитават ли, защитават интересите си и след това тези на града ни.

Такава е поредната проста бургаска приказка...

Георги ИВАНОВ

Христо ТОДОРОВ