Бургас,София, Стара Загора и Русе дишат най-мръсния въздух у нас

Най-чистият въздух в света дишат в Австралия, Канада, САЩ, Швеция, Финландия, Норвегия, Исландия, но „най-хубавият град за живеене в България“ Бургас не е сред тях ...

Асфалт, магистрали, спортни зали, стадиони са част от хвалбите на ГЕРБ, но сред тях не е чистият въздух и то в най-успешните им за реклама общини – София, Стара Загора, Русе и Бургас, коментира Ал. Маркарян в offnews.bg.

 

Девет от 10 души по света дишат лош въздух, заявиха от Световната здравна организация във вторник, призовавайки за радикални действия срещу замърсяването, заради което умират повече от шест милиона всяка година, според AFP.

„Това е извънредна ситуация за общественото здравеопазване“, отбеляза ръководителят на Департамента по обществено здравеопазване и околна среда Мария Нейра, допълвайки, че спешни действия за справяне със замърсяването на въздуха „не могат да бъдат предприети достатъчно бързо“.

 92% от населението по света диша замърсен въздух и сред тях са и бургазлии и столичани ...

Данните са събрани чрез сателитни измервания, въздушни транспортни модели и наземни мониторингови станции, разположени на повече от 3000 места - в градове и села. Проучването е направено съвместно с университета в Бат, Великобритания.

Около 3 милиона смъртни случая годишно се свързват с излагането на замърсен въздух в околната среда. Замърсеният въздух навън и в затворените помещения е причината за общо 6.5 млн. смъртни случая годишно (11.6% от всички смъртни случаи по света).

Новият интерактивен модел показва, че 1 от всеки 9 смъртни случая е свързан с излагане на замърсен въздух.

Решения на проблема със замърсения въздух, който причинява болести и смърт, има - с устойчив транспорт в градовете, управление на твърдите отпадъци, достъп до възобновяеми източници на енергия и т.н., отбелязват от СЗО, но за Бургас най-големите замърсители са комините на две фирми с чуждестранни собственици  ...

А местната власт, както и централната май са с широко затворени очи и стиснати устни, нищо че ресорният министър е от Бургас ...

http://avantage.bg/