Бургас изнася бели робини

Между 50 и 60 са жертвите на трафик в Бургас за изминалата година, като основно те са с цел проституция

Бургас изнася бели робини. Между 50 и 60 са жертвите на трафик в Бургас за изминалата година, като основно те са с цел проституция и или износ на бременни жени в Гърция, съобщи Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора по време на семинар, цитирана от бургаското издание „Черноворски фар“.. „Тази бройка в сравнение с другите прокуратури е висока, тук местните органи работят добре. Средно на година имаме 7,8 новообразувани производства“, допълни Янева.

За 2015 година има три ефективни присъди в Бургас за трафик на проститутки в Бургас. Повечето от присъдите са условни, допълни още Янева. Повечето от работещите с тази материя се натъкват на трудности в доказването на трафикирането на жените. Налага се жертвите да свидетелстват и да застанат лице в лице със сутеньора си, което на практика обрича производството срещу него. Затова и данните за трафика на пръв поглед изглеждат малки като бройка и обем.

Според Янева, освен че от Бургас се изнасят жени за бели робини в Западна Европа, градът и курортите са притегателна точка за трафикиране на жени от слабо развити икономически региони.

Бургаските сексробини са изнасяни предимно за Германия, Италия, Холандия, Испания. Трафикът на бебета е основно за Гърция, като бременните се набират от ромски жени в кварталите „Победа“ и „Горно Езерово“.

Обикновено трафикантът набира жертвите си, като ги кара да се влюбят в него и да създадат емоционална връзка. Жертвите са момичета от разбити семейства, лишени са от внимание и от усещането, че са значими и изведнъж го получават от мъж, който ги кара да се чувстват специални. Имали сме случаи със студентки, които за около 20 дни са готови да тръгнат с него“, разказва още Янева.

Най-често запознаването става в интернет, след което контактът продължава на живо.

Момичетата са принуждавани да изкарват по 1000 лева на ден. Практиката сочи, че трафикантът обещава на момичето да делят печалбата наполовина, в много от случаите жертвите тръгват доброволно. Те знаят, че стават проститутки и имат договорки. В тяхната представа работата е временна и след като си оправят живота, ще спрат, допълва Росица Янева още. Реалността обаче се оказва друга, налага се момичето да работи по 16-20 часа на ден.

В Бургас са не един и два случаите, в които от Местната комисия са успели да спасят момичета. Последният случай е със студентка на 23 години. Тя била примамена от 40-годишен сводник, но преди да замине успяла да се свърже с близките си, които са разплели случая.

http://www.faktor.bg/