Бургас и морето - спомен от соца и територия за реализация на артистичните идеи на гербавото управление


Я дpугой такой ( город) не знаю,

где так „вольно“ дышит человек.

перифразиран цитат от 

«Широка страна моя родная»

 

Сигурен съм, че по-възрастните читатели на „Под лупа“ ще се сетят за онази популярна съветска песничка по музика на Дунаевски, която носеше заглавие „Широка страна моя родная“, която реших в перифразиран цитат да отнеса към „най-добрия град за живот“ в Герберландия. Този стих от съветска песничка от соцминалото повече подхожда на артистичните и продуцентски напъни на гербавото управление на Бургас по отношение на националния конкурс „Бургас и морето“ в неговото тазгодишно 29-то издание, отколкото напъните за продуциране по някакъв западен образец. Моля, другари и другарки, дечица на червените акулки, не забравяйте все пак, макар и в ХХІ век странджанските цървулки и го давайте по-нашенски... Все пак сме в Бургас – столицата на Странджа, а не в Холивуд...

Последното 29 - то издание на популярния фестивал „Бургас и морето“ ще се проведе с нов регламент, бе обявено преди време от организаторите на нарочна пресконференция в община Бургас. Това съобщение ме заинтригува, защото едни хора, които недостатъчно разбират от подобни начинания, се впуснаха в авантюри и увлечения, които за малко не сложиха кръст на популярното за Бургас музикално събитие, нещо, което примерно се случи през 2008 г. и през 2010 г.

Ако не си спомняте, нека ви припомня с една извадка от годишния отчет на кмета Николов за 2008 г.:

 

Отчет на Димитър Николов за дейността на община Бургас през 2008 г.

„Поредното издание на националния конкурс за песен „Бургас и морето“ имаше съвсем нова концепция и визия. През 2008 г. любителският кръг отпада от програмата и в „Бургас и морето“ участваха само професионалисти. Тазгодишното издание на „Бургас и морето“ община Бургас подготви с помощта на консултанти от продуцентска къща „Сиа адвъртайзинг“. Наградният фонд и модерната концепция привлякоха вниманието на много известни изпълнители от родната поп-сцена. На конкурса „Бургас и морето“ бе обявено, че добре познатата и любима на няколко поколения българи песен „Бургаски вечери“ става официален музикален символ на гр. Бургас.“

От експеримента в стил „Има ли пилот в самолета“ през тази 2008 г. се възползваха едни печално известни телевизионни водещи и продуценти, които забърсаха големите пари и разни „професионалисти“ от музикалната сцена, които не можеха да съберат публика колкото на първия концерт на неизвестна чалгарка. Въпреки това обаче, гербавото ръководство на община Бургас беше гордо с експеримента?! Поиграха си и се върнаха на онова препиканото, но утвърдено с годините.

През 2010 г. едни хора взеха едни пари за златните и позабравени хитове на националния конкурс. Няма лошо да се направи ретроспекция, но липсва конкурсът... И тук гербавото управление пак се изтъкна като разбиращо от всичко, подобно на техния партиен лидер Бойко и неговия учител Тодор Живков и брои от нашите данъци  ЦЕЛИ 194 490 лева?!

Друг е въпросът, че в криза това можеше да се проведе и по-скромно, както и че с тези пари можеха да се изградят поне четири хубави детски площадки, но нейсе... Културата иска жертви... Дали са малко или много, ще направим сравнение с един друг бургаски фестивал, на който дори Джони Деп дойде (само духът му -б.а.) Там на Спирита се явиха около стотина изпълнители, а общината даде от нашите данъци само около 80 000 лв. в повече в сравнение с националния конкурс „Бургас и морето“ (трудовите хора си измряха по време на соца -б.а.).

Ако не знаете и не сте наясно, община Бургас даде от вашите данъци през 2010 г. цели 739 534 лева за джангър, пясък и сбирка на свободноконсумиращи тревичка млади хорица?!

Общо в Бургас под „мъдрото“ ръководство на кадрите на ГЕРБ се провеждат 12 фестивала и още 9 други мероприятия със съмнителна ценност, но харчещи от нашите бургаски пари. Сега нали не сте учудени, че ви увеличиха данъците и таксите за 3 години с цели 100 %.

Не си мислете, че в общинската хазна обаче влиза нещо от такива „грандиозни“ изцепки.

Нула, просто нищо?! Вземете пример от феста „Спирит оф Бургас“ за три години нито лев приход, а са похарчени над 1 милион лева авансово, събрани са милиони, които някои смятат, че са поне около 20 милиона лева, но нищо. Фестивалът бил на загуба?!

Само за културата на тези „интелигенти“, които ни управляват, са предвидени за 2011 г.  ЦЕЛИ 4 519 000 ЛЕВА?!

И това се случва в Бургас, където работа няма, няма никакви възможности за допълнителна работа и доходи, а е криза, но явно кризата е за нас, обикновените бургаски хора, които отдавна вече не сме онези трудови хора, както гласеше едновремешното название на този т. нар. национален конкурс „ Бургас, морето и неговите трудови хора“. Тези екстри са за онези близо 500 души заети с постоянна трудова заетост в община Бургас и най-вече за ръководещата ги прослойка от ГЕРБ и СДС-Бургас.

След експериментите през 2008 и 2010 г. управниците и обслужващите ги поне се сетиха да се върнат към старите корени на този музикален конкурс и да запазят неговия конкурсен характер, както и целта му да създават нови български песни, които да се помнят, харесват и изпълняват години напред. Може би това е заслуга на  популярния и обичан изпълнител и композитор, родом от Бургас Красимир Гюлмезов.

Тук е мястото да похвалим сайта на конкурса, създаден по поръчка на общината. Той дава добра информация за конкурса и е свястно направен поне.

От около два месеца са ясни песните - финалисти, които ще вземат участие в 29 - тото издание на конкурса „Бургас и морето“ 2011, което тази година ще се проведе в края на юли, по традиция в Летния театър на морския град. В това издание те са 13, защото две песни са класирани с еднакъв брой точки.

В състава на подборната комисия влязоха именитият български изпълнител Георги Христов, като неин председател, и членове Мариана Попова, Йордан Георгиев (Данчо Стълбицата), Константин Цеков, Гергана Турийска, Иван Кутиков, Руслан Карагьозов(общински съветник от ГЕРБ), Тони Димитрова и зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева. Без гербери закъде...

От 117 песни са били допуснати 96.

По регламент за фестивала се класират 12 песни, но поради еднаквия брой точки, които събраха две от тях - за финалния етап бяха класирани 13 песни. Това са композициите:

1. „Жива вода“ - музика и аранж. Емилиян Владев, текст Анелия Дойчева, изп. Ива Ралчева

2. „Много причини има“ - музика, текст и изп. Роси Кирилова, аранж. Пламен Велинов

3. „Ша-ла-ла“ - музика, текст и изп. Искрен Пецов, аранж. Искрен Пецов и „Латино партизани“

4. „Ваш да бъда“ - музика Георги Дюлгеров и аранж. Светослав Лобошки, текст Живко Колев, изп. Георги Дюлгеров

5. „Завръщане“ - музика Георги Анастасов, текст Живко Колев, аранж. Дени Драганов, изп. Пламен Ставрев

6. „Следи по пясъка“ - музика и аранж. Стамен Янев, текст Николай Пеев, изп. Александър Байчев

7. „Ще продължа“ - музика и аранж. Калин Димитров, текст Емил Дилчев и Дамян Попов, изп. Дамян Попов

8. „Островът на любовта“ - музика и аранж. Светослав Лобошки, текст Ивъ & Петров, изп. Кристина Димитрова

9. „Теб сънувам, море“ - музика Милен Македонски, текст Владимир Михайлов, изп. Маргарита Хранова и Денислав Новев

10. „В някой друг живот“ - музика и аранж. Георги Ралев, текст Пейо Пантелеев, изп. Галя Ичеренска

11. „Преди да свърши любовта“ - музика, аранж. и изп. Димитър Атанасов, текст Бистра Александрова

12. „Да посрещнем деня“ - музика и аранж. Людмила Михайлова, текст Мариана Праматарова, изп. Мина Пенкова

13. „Слънцето в теб“ - музика Радослав Славчев, текст Ненчо Балабанов, аранж. и изп. група „Попърс“

След като изслушах внимателно всички песни, на мен лично ми направи впечатление само песента „Следи по пясъка“- музика и аранж. Стамен Янев, текст Николай Пеев, изп. Александър Байчев. Не са лоши от гледна точка на изискването за шлагерни песни и тези, които изпълняват Маргарита Хранова и Денислав Новев и Кристина Димитрова, но останалите нямат нищо общо с Бургас и морето и с неговия шлагерен характер. Пиша това преди да е минал конкурсът и да бъдат известни резултатите, но селекцията лично за мен е слабичка. Липсват шлагерите... Няма ги Жан Шейтанов, Тони Димитрова, Ваня Костова, добре че поне Пламен Ставрев е сред участниците, знакови за Бургас.

Добри попадения бяха песните, победители в конкурса от 1975 г. - „Сбогуване“ - изпълнители „Тоника“, през 1987 г. - „Песен за стария моряк“ - изпълнител Георги Христов, както и песента „Сбогом, мое море“ - изпълнител Катя Филипова, която спечели конкурса през 1991 г. и безспорното попадение на Пламен Ставрев - „Лятото“.

За годините на съществуването на фестивала „Бургас и морето“ паметна за мен, както и за много българи, си остава песента „Момчето, което говори с морето“, спечелила конкурса през 1980 г. и изпълнена от Панайот Панайотов по стихове на Недялко Йорданов. Прави ми впечатление творческата немощ и на музиканти и композитори, както и на авторите на текстове, която наблюдаваме през последните няколко години от историята на фестивала. Може би това е и причината да нямаме запомнящи се шлагери, родени точно на конкурса „Бургас и морето“. Явно парите за награди, отделяни за този конкурс, не са всичко, трябва и сърце и емоция.

Тази година сумите за отделните пера по сътворяването на всяка песен, допусната до финалния кръг, са намалени с по 100 лв. както следва:

• Музика - 600 лева   /шестстотин лева/;

• Текст -  300 лева    /триста лева/;

• Аранжимент - 500 лева /петстотин лева/;

• Солово изпълнение - 300 лева /триста лева/;

• Дуетно или групово изпълнение - 500 лева   /петстотин лева/.

За разлика от по-предишните години община Бургас е занижила наградните тарифи и се е съобразила с това, което и ние в „Под лупа“ коментирахме в наши материали и е определила следния награден фонд:

• І награда - 7 000 лв. и пластика; (25 000 лв. и заснемане на клип и пластика)

• ІІ награда - 4 000 лв. и пластика;(15 000 лв. и пластика)

• ІІІ награда - 2 000 лв. и пластика. (8 000 лв. и пластика)

Сумите, посочени в скоби, бяха от предишните години, а сега поне са се вслушали в нашия глас и гласа на кризата.

Добре е, че класацията се определя чрез гласуване от жури, състоящо се от 6 души и публиката в самия Летен театър, която ще е и седмият член на журито.

Водещи на „Бургас и морето“ - 2011 ще бъде  двойката от телевизионния екран  Мария Игнатова и Димитър Рачков. Сценарият тази година е поверен на изтъкнатия и обичан поет Пейо Пантелеев, а продуцент е община Бургас.

Дано резултатите от този популярен конкурс не бъдат като творчеството на певеца Веселин Маринов и неговата лебедова песен, посветена на полицията с арогантно невярното твърдение „ Нашата полиция ни пази“, поне най-малко на това се надявам и на „обективната“ оценка на зам.-кмета Йорданка Ананиева. Да е жива и здрава бургаската публиката и нейната искрена оценка в класацията, която трябва да бъде доминираща, дори и над тази на журито и помощта й в тази юлска вечер за Гого от „Тоника“.

Петко ПЕТКОВ

*(б.а. - Тъй като броят се приключва редакционно в събота, резултатите от крайното класиране не са включени в статията)

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.