Бургас : Пак изпразват джобовете на бургазлии

Тегленето на пореден заем за нуждите на Бургасбус събуди някои общински съветници от ОбС ЕООД, но ... 

В докладна на Костантин Луков до ОбС-Бургас се иска почти милион лева нов кредит за нуждите на Бургасбус. Защо бе герберчета и патрЕотчета ?

Цитираме част от докладната :

"В деловодството на Общински съвет-Бургас е постъпило писмо вх.№08-00 6507/25.08.2017 г. от Петко Драгнев – Управител на „Бургасбус“ ЕООД с искане да се включи в дневния ред на насроченото заседание за 29.08.2017 г. докладна записка относно: Даване на съгласие за сключване на договор за банков кредит с оглед набавяне на средства за погасяване на текущи и бъдещи задължения към доставчици, включително и дължимите плащания по сключения договор за инвестиции в бордово оборудване.

Неотложната интервенция, за необходимостта от която стана дума по-горе, както и осигуряването на оборотни средства за поддържане дейността на дружеството, може да се осъществи посредством сключване на договор за банков кредит за предоставяне на срочен револвиращ кредит за погасяване на текущи и бъдещи задължения, включително и дължимите плащания по сключения договор за инвестиции в бордово оборудване, с лимит от 800 000 лева.

Основните цели, които ще бъдат изпълнени при разрешение от Ваша страна за получаване на исканите кредити са:

 

  1. Погасяване на задълженията към доставчици в това число и за предстоящи плащания, свързани с доставката на бордовото оборудване;

  2. Освобождаване на оборотни средства за текущата дейност на дружеството;

 

За да се постигнат тези цели, е необходимо да получим разрешение от Общински съвет, в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала в “Бургасбус”ЕООД."

Малко ли бяха повече от 130 млн. лева за транспорта на най-голямото странджанско село, мутирало бързо в соцполис и "най-хубав град" на ГЕРБ ...

Питаме как при предвидени пътувания от 33.6 млн. пътника през 2013 г. и  средно по 2.8 млн. пътувания на месец за 56 месеца,което прави около 156 млн.лева при всички разходи на златните "Бургасдрус" не могат да се покрият едни общински кредити от 11,073,561 евро или 21 656 734 лева ?!

Лъжа ли са документите от страницата https://www.burgas.bg/uploads/ddb6783c59510209baee0f6b65649a0a.pdf по проекта "Джаспърс" ?!

Или общинските финансисти не могат да смятат ?!

 

Проектът сочи увеличаване на пътникопотока и следователно и на приходите на общинското предприятие ... Или париците от билетите за градски транспорт отиват за погасяване на други заеми или в нечие джобче ?!

Не бяха ли твърде високи цените на закупените автобуси в Бургас за над 48.2 млн. лева  ? 

Един нов дизелов автобус струва за община София около 150 000 евро (300 000 лева), а в Бургас струва 1.5 пъти по-скъпо, а миналата година цената на седемте нови автобуси беше по 589 195 лева на парче при цена за онези в София от едва 303 964 лева и за двата типа цените са без ДДС ...

Общо 110 нови превозни средства ще се движат по 12 от линиите, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на официалното представяне на първите рейсове, произведени от китайската фирма Yutong преди година.

Автобусите са от най-нов клас – оборудвани са с климатици, широки са и имат места и рампи за хора в инвалидни колички. Доставените 110 автобуси са на стойност 33 млн. лева без ДДС, като средно всеки от тях струва 300 хил. лева.

Едва ли само цената е била висока, а може би комисионните са били много "ниски" , а ?!

Ето защо сега се игра днес театрото общината-майка да спасява положението при условие, че километър пътуване е с цена около 67 стотинки ...при да кажем общо 130 места или поне за 40 седящи за една спирка това са поне 40 лева приход и при условие, че автобусите са все още запазени ...

Мамини герберчета и патрЕотчета, полекичка не може да се забогатее толкова бързичко, макар че за последните 10 години едва ли някой от вас не е станал милионер умножено по няколко или  ... Вие си знаете, ние предполагаме ...

 

84 % гласове избрали Димитър Николов за пореден кметски мандат едва ли са гласували за повишаване на местни данъци, но са дали право на местното кметско – герберско мнозинство в  ОбС да си прави каквото иска, като използва изтърканата фраза -“обществен интерес“ ...

По този начин ни сурвакат с едни от най-високите местни данъци и такси в т.нар. „най-добър град за живеене“ ...

Ако не си спомняте преди дни ИПИ ни припомни, че най-скъпо излиза да имаш кола по морето - в Бургас, защото данъчната ставка е 1.54 лв./kW, а средното за страната е 1.35 лв./kW за колите с мощност от 74 до 110 kW. 

Помислете кой ще плаща за увеличаващата се поддръжка на всичко направено с невисоко качество през годините и за милионите кредити ? 

Кой ще плаща, ами аз, ти , той, тя, ние, вие -всички бургазлии за които няма високи софийски заплати ... И пак изблейте, че било много хубаво, ама ...

 

"Под лупа"