Бургас се топи с 21 %

Населението в Бургаска област намалява С 21 % ще се стопи населението на област Бургас, сочи анализ на данните на Националния статистически институт /НСИ/, направен от investor.bg. Прогнозата засяга 48-годишен срок и е съобразена с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки. Песимистичният и оптимистичният вариант се различават незначително от реалистичния, уточнява investor.

Според икономическият портал през 2060 г. в областта ще живеят не повече от 320 хил.души

Бургаска област обаче няма да бъде регионът с най-бързо топящо се население, смята investor.  Далеч по-сериозен демографски проблем се очаква да има в Смолян, Ловеч и Разград, където се смята, че населението за изследвания период ще се стопи с 2/3.

Област Варна ще се стопи с 14 %, а Пловдив с 36 %.

В същото време в София населението ще стане още по-сериозно. Според investor през 2060 г. в столицата ще живеят над 2,1 млн. души.

Като цяло населението на България ще се стопи с 3% до 2015 г. и с 27% до 5,37 млн. души през 2060 г.

Трябва да се има предвид също, че освен рязкото намаление се очаква силно застаряване на населението.

Според ООН населението на България се топи най-бързо в света. България е и сред 5-те страни в света с най-застаряло население през 2009 г. По този показател сме се наредили до Япония, Германия, Италия и Швеция.

investor.bg