Буря на финансовите пазари в Европа и Азия след банковите фалити: срина се Credit Suisse, спасяват я с $54 млрд.

Силните трусове на европейските и азиатските пазари продължиха вчера и през нощта след двата банкови фалита в САЩ. "На ръба" е водещата швейцарска банка Credit Suisse, чиито акции вчера се сринаха с 30%, след като тя призна слабости във финансовата си отчетност. Това засили страховете от световна финансова криза. Рано тази сутрин от Credit Suisse обявиха, че ще вземе до 54 милиарда долара заем от Швейцарската централна банка, за да повишат ликвидността и доверието на инвеститорите, предаде Ройтерс.

Съобщението на швейцарския банков гигант помогна да се спрат сериозните разпродажби на финансовите пазари в азиатската сутрешна търговия в четвъртък, след като през нощта в Европа и САЩ се наблюдаваха бурни сесии.

Със сутрешното си съобщение Credit Suisse обяви, че ще упражни правото си на заем от централната банка в размер до 50 милиарда швейцарски франка (54 млрд. долара). Това се случи след уверения от швейцарските власти в сряда, че Credit Suisse отговаря на "капиталовите и ликвидните изисквания, наложени на системно важните банки", и че при необходимост може да получи достъп до ликвидност от централната банка.

Credit Suisse е първата голяма световна банка, на която се оказва спешна помощ от финансовата криза през 2008 г. насам, а проблемите ѝ породиха сериозни съмнения дали централните банки ще могат да продължат борбата си с инфлацията с агресивно повишаване на лихвените проценти, отбелязва информационната агенция.

Основаната през 1856 г. Credit Suisse се сблъска с поредица от скандали през последните години, включително обвинения в пране на пари, обвинения в шпионаж и напускане на високопоставени служители.

 
 

Епицентър - Европа

Проблемите на 167-годишната банка преместиха фокуса на инвеститорите и регулаторните органи от преживелите два банкови фалита преди по-малко от седмица САЩ в Европа, след като започна масова разпродажба на акциите на Credit Suisse, а най-големият ѝ инвеститор заяви, че не може да предостави по-голяма финансова помощ, за да се овладее ситуацията поради регулаторни ограничения.

Опасенията за Credit Suisse се прибавиха към по-широките страхове в банковия сектор, предизвикани от фалита на двете средно големи американски Silicon Valley Bank и Signature Bank миналия петък и в понеделник. Крахът на SVB миналата седмица, последван от този на Signature Bank два дни по-късно, накара акциите на световните банки да потеглят надолу като във влакче на ужасите - пише Ройтерс, тъй като инвеститорите се опасяват от нов сценарий "Лемън Брадърс". Фалитът на този гигант на Уолстрийт предизвика световната финансова криза преди повече от десетилетие.

Американският президент Джо Байдън се опита да успокои ситуацията с изявление, нервните пазари отхвърлиха уверенията му, че спешните мерки ще върнат ситуацията под контрол.

В сряда ситуацията с Credit Suisse понижи със 7% европейския банков индекс, а петгодишните суапове за кредитно неизпълнение на водещата швейцарска банка достигнаха нов рекорден връх.

Напускането на инвеститорите породи опасения за по-голяма заплаха за финансовата система, а двама източници на Ройтерс са заявили, че Европейската централна банка се е свързала с банките, които наблюдава, за да ги разпита за експозициите им към Credit Suisse.

Министерството на финансите на САЩ също заяви, че следи ситуацията около Credit Suisse и е в контакт с глобалните си колеги, заяви говорител на министерството на финансите.

Според информация на Би Би Си Английската централна банка се е свързала с Credit Suisse и швейцарските власти, за да следи ситуацията.

Реакция дойде и от Австралия. Властите обявиха, че банките в страната са добре капитализирани. Там се свиква среща на основните регулаторни органи и централната банка, за да обсъдят срива на SVB.

Азия и Австралия

Азиатските акции последваха спада на Уолстрийт в четвъртък, а инвеститорите купуваха злато, облигации и долари. Въпреки че съобщението на швейцарската банка помогна да се намалят част от тези загуби, търговията беше нестабилна, а настроенията - неустойчиви.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,1% в късната обедна търговия, а пазарите в Хонконг и Сидни се понижиха с над 1,5%. Индексът Shanghai Composite загуби 0,5%.

Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, заяви, че опасенията за банковата система в Азия са ограничени в момента, тъй като "банките са много по-добре капитализирани".

„Това премахва непосредствения риск, но ни изправя пред друг избор. Колкото повече притъпяваме паричната политика, толкова повече трябва да живеем с по-висока инфлация, а каква ще бъде тя – попита Деймиън Бой, главен стратег по акциите в Barrenjoey в Сидни. – Дали спасителните мерки подобряват нещата?

Обратно в САЩ

Финансовата буря в Европа не означава, че проблемите в САЩ са загърбени. Вчера Fitch и S&P Global намалиха кредитния рейтинг на First Republic Bank, което е последен знак за това как фалитът на Silicon Valley Bank се отразява на по-широкия банков сектор в САЩ.

Агенция "Фич" намали своя рейтинг за американския кредитор до "BB" от "A-" и предупреди за "повишена вероятност" от по-нататъшни понижения.

По-рано в сряда и S&P понижи дългосрочния кредитен рейтинг на First Republic Bank до "ВB+" от "A-". Всички рейтинги на S&P Global за First Republic са поставени под "негативно" наблюдение с възможност за ново понижение.

Третата водеща световна кредитна агенция - Moody's постави в понеделник под негативно преразглеждане рейтингите на First Republic.

https://offnews.bg/ikonomika/buria-na-finansovite-pazari-v-evropa-i-azia...