Българите зад граница затруднени да гласуват на референдума

За да се разкрие секция извън дипломатическите представителства, трябва да са подадени поне 60 заявления

Българи зад граница масово подават заявления, за да гласуват на изборите и референдума през ноември. Те се страхуват, че заради промените в изборния закон, във Великобритания например ще бъдат разкрити по-малко секции, отколкото заявленията предполагат.

За пръв път на тези избори, за да се разкрие секция извън дипломатическите представителства и консулствата, трябва да са подадени поне 60 заявления. За да се ориентират по-добре къде има нужда от повече заявления, българин, които живее във Франкфурт е създал интерактивна карта- тя визуализира данните на Централната избирателна комисия. „За жалост по заявленията не може да се прецени колко хора ще гласуват, защото хората събират само колкото са достатъчно”, коментира Боян Юруков.

До момента са подадени близо 12 хиляди заявления - което с около 30 на сто повече спрямо резултатите от 2014 г., когато обаче част от секциите са разкривани автоматично. Най-много заявления са подадени от Великобритания, Германия и Съединените щати.

От ЦИК не коментират дали броят им е достатъчен. Новите правила позволяват най-много 35 секции в държава. Колко и къде ще са секциите е ще стане ясно след като се обработят заявленията за гласуване в чужбина. Крайният срок е 11 октомври. Тогава ще стане ясно и дали в Германия ще има секции извън дипломатическите ни мисии.

http://www.faktor.bg/