Българите осъждат "екологичния вандализъм" по Черноморското крайбрежие

Може да не е ваканционен сезон, но българското черноморско крайбрежие е в центъра на вниманието на медиите през последните седмици.

След като  в социалните медии по-рано този месец се появиха снимки на гигантска пясъчна дюна, която беше разорана от булдозер, имаше гневна реакция сред екоактивистите и широката общественост.

На 12 януари българският музикант и активист Васил Гюров публикува снимки във Фейсбук с надпис: "Така изглеждат защитените дюни в къмпинга Смокиня. Колко удобно - през януари."

Постът предизвика гняв в социалните медии. Стефани Павлова пише: Няма да остане нищо от тази страна ... наша вина е, че го издържаме. Беззаконие, анархия ... Нашето бъдеще изглежда черно ... "

„Акт на вандализъм“


Снимка : Васил Гюров
Разораната дюна в Смокиня

Крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и се ползват със защита съгласно българските закони за опазване на околната среда. Унищожаването на пясъчна дюна е незаконно, дори и да е на частна земя.

"Бяхме разтърсени след това, което видяхме", каза Тонка Атанасова, ръководител на инспекцията по околна среда в град Бургас. - Гигантска дюна е напълно унищожена. Това е акт на вандализъм.

Снимките накараха прокурорите и екологичните власти да започнат разследвания, което доведе до арестуването на трима мъже.

Скоро се появиха снимки на други строителни обекти по крайбрежието, които показват, че тежката техника усърдно работи точно до плажовете.

Снимка : Васил Гюров
Активистът Васил Гюров пише: "Когато" експертите "са достатъчно добре платени, гората не е гора, а дюната не е дюна"

Българското крайбрежие е трансформирано от строителния бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, когато властите са обвинени, че позволяват актове на екологичен "вандализъм".

Натискът да се експлоатира бреговата ивица често се сравнява със строителната треска по крайбрежието на Коста Брава в Испания през 60-те години.

Последните новини от медиите предполагат, че Brexit ще даде тласък на българската туристическа индустрия. Туроператорите съобщиха за увеличение на резервациите от британци, търсещи по-евтини туристически дестинации, като стойността на паунда е паднала спрямо някои други валути.

Работата временно спира

На 25 януари, след седмици на медиен натиск, Националната дирекция за контрол на строителството в България каза, че е разпоредила спиране на строителството на три места на Южното Черноморие на страната: в къмпинг Градина близо до Созопол, в района на Арапя и в Алепу.

На 28 януари дирекцията обяви проверка на друга строителна площадка - в Св. Константин и Елена.

Съобщава се обстойно, че цялата тази строителна работа е била одобрена както на министерско, така и на местно равнище, но властите провеждат допълнителни проверки тази седмица.

Крайбрежната зона представлява уникално местообитание за мигриращи птици и много редки растителни видове. Имаше опасения, че строителните работи ще застрашат мястото за гнездене на пчелоядната птица.

Една от строителните площадки е на 500 м от калното езерото Алепу и попада върху две защитени територии, съобщава ежедневникът Капитал.

Кметът на Созопил Панайот Рейзи обясни по Нова ТВ, че документите, които идват с молбата за строеж, са "според всички изисквания".

"Частните инвестиции са развитие на човечеството", каза той в защита на проекта.

"Всичко е законно!"

Медиите издават редакционни статии и мнения, които поставят под въпрос законите и правилата около строителството на бреговата линия.

Снимка : Васил Гюров
Някои смятат, че е твърде късно: във Facebook се появи некролог, оплакващ умирането на Черно море „от тежката болест на корупцията“.

Повече от 70% от пясъчните дюни в страната се смятат за частни. Изглежда, че това се дължи отчасти на земята, която е получила земеделски статут по време на процеса на реституция след падането на комунизма. Разследващите журналисти обвиняват в корупция и  местните общински съвети.

На протест в София на 28 януари имаше призиви за промени в закона, които позволяват търговското развитие "да унищожи морското крайбрежие" и за оставката на двама министри.

Васил Гюров, активистът, който публикува първите снимки, пише саркастично във Facebook: "Всичко е законно! Благодаря ви, законодатели!"

Написано от  от Краси Туиг (Krassi Twigg )

https://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-47054789?fbclid=IwAR0...

Превод : "Под лупа"