България вероятно ще доплаща за да придобие реакторите

България не само ще плати за произведеното досега оборудване за двата реактора на АЕЦ "Белене", но вероятно ще трябва и да доплати, ако иска да ги придобие изцяло. НЕК бе осъдена в средата на юли да плати 628 милиона евро на "Атомстройекспорт" заради поръчаните, но неплатени реактори. "Присъдата на Арбитражния съд в Женева е за произведеното към тази дата оборудване", обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Част от него не е довършена и съответно сумата за него още не е влязла в крайната сметка. По информации на енергийното министерство първият от реакторите е готов изцяло, но вторият е изработен на 90%. Каква ще е сумата обаче, все още не е ясно

Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в заседанието на бюджетната комисия в Народното събрание, която одобри на второ четене безлихвения заем, с който НЕК ще се разплати за реакторите. Опозицията разкритикува мнозинството, че с гласувания заем за НЕК на практика разписва "празен чек", тъй като в законопроекта не са записани нито сумата, нито погасителният план. Предложението на БСП заемът да бъде в размер на 1.2 млрд. лв. за срок от 15 години обаче не бе прието.

"Чекът е ясен - в арбитражното дело е записана и главницата, и лихвите, които трябва да плащаме", заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Въпреки това обаче сума в исканата нотификация за заем пред ЕК няма. Според заместника й - Румен Гечев от БСП - сума трябва да бъде записана. "Здравият финансов разум ни кара да направим такова предложение. Ако се наложи сумата да бъде увеличена, то няма проблем това да мине през Народното събрание", опонира той. Гечев поиска правителството да изпрати експерти, които на място да се уверят какви реактори сме на път да купим. "Като си даваме колата да ни сменят накладките, стоим там и гледаме, а какво остава за реактори", възмути се той.

Страната ни на два пъти е поискала от руската страна да види оборудването, но и двете запитвания са останали без отговор, обясни министър Петкова. Тя е получила уверение от ръководството на "Росатом", че дъщерната й компания "Атомстройекспорт" ще отговори някога на запитванията. Към момента разполагаме единствено със сертификати за произведеното оборудване. На място обаче все още никой не е видял какво си купува България.

Какво е направила България по задълженията на НЕК към "Атомстройекспорт" е доложил вчера премиерът Бойко Борисов в разговор с руския президент Владимир Путин. Двамата са обсъдили въпроси от "двустранните търговско-икономически отношения", като акцент е била темата за Втора атомна. Премиерът уведомил Путин, че правителството е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията, макар че към момента България все още няма "да" от Брюксел.

Борисов е заявил, че България настоява за преразглеждане на лихвите, присъдени на "Атомстройекспорт". "Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти", е подчертал министър-председателят. Двамата с Путин са обсъдили и темата за газовия хъб и са се договорили експерти на "Булгартрансгаз" да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на проекта. Разговор е имало и по темата "туризъм" - тази година руските туристи у нас са повече с 40%.

Към момента продажбата на реакторите на трета страна не стои на дневен ред, защото не е изгодно, каза вчера министър Петкова. Според нея най-работещият вариант е приватизацията. "Аз съм оптимист, че ако тръгнем към бъдеща приватизация на проекта, първо плащането на оборудването, обособяването на площадката и на всички разрешителни по проекта в отделна проектна компания, мисля, че ще има инвеститорски интерес. Това ще даде възможност на НЕК в максимално кратък срок да се разплати", коментира министърът.

 
segabg.com