България влиза в пълен локдаун от 22 март

EURACTIV BULGARIA

България влиза в пълен локдаун от понеделник, 22 март. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в четвъртък, 18 март. Засега мерките ще бъдат само да 10 дни.

Затварят училищата и детските градини. Преустановяват се посещенията във всички заведения и хранене и развлечения. Допускат се само доставки и вземане на храна за вкъщи. Хотелите трябва да изхранват гостите си по стаите.

Затварят игралните зали и казината. Няма да работят търговските обекти, чиято площ е над 300 кв. м., които не предлагат хранителни стоки. В моловете ще останат отворени само аптеките, хранителните магазини, банковите офиси, дрогериите.

Спират конгресните мероприятия.

Затварят фитнесите. Прекратяват се всички културни и развлекателни мероприятия. Спортните мероприятия от тренировъчен и състезателен характер ще се провеждат без публика.

Не се допуска организирането сватби, кръщенета и други лични събития с повече от 15 човека.

Няма да има групови екскурзии с организиран транспорт. Както и масови обществени мероприятия на открито.

На всички пазари, тържища и базари движението трябва да е еднопосочно, посетителите и продавачите да са с маска и да спазват дистанция.

“Целта на мерките е контролът, който имаме върху епидемията, да продължи да е ефективен, без да стигаме до лошите спомени от октомври и ноември”, обясни министърът. Той призова и политиците да не използват пандемията за предизборни цели. “Нека всички български политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на гражданите и мислят за хората, да го докажат с делата си. Нека ситуацията с ковид, която е световна криза, не се превръща в част от предизборната кампания и знаме на говоренето на политиците. Г-да политици, моля, ако не можете да бъдете част от решението на проблема, не ставайте част от проблема”, апелира Ангелов.

Той бе категоричен, че изборите ще се проведат безопасно на 4 април.

https://euractiv.bg/section/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d...