България - държавата на Иван Тотев

Иван Тотев Иван Тотев. Така се нарича новият кмет на Пловдив, излъчен от партията на Бойко Борисов. Иван Тотев е онова момче, което в нощта след първия тур на изборите се разхождаше облечено в най-новия си анцуг пред камерите на телевизиите и обещаваше да победи на втори тур досегашния кмет Славчо Атанасов. Той изпълни обещанието си и в следващите четири години ще управлява втория по големина град в България. Ден преди балотажа активисти на ГЕРБ бяха заловени да купуват гласове в ромския квартал „Столипиново“, но това не помрачи победата на Тотев, който успя да надделее над Атанасов само с 1300 гласа.

За тези, които не си спомнят, ще припомня, че Иван Тотев се прочу преди няколко месеца, след като в медиите бяха разпространени записи от пред­изборни обучения на ГЕРБ – Пловдив.

Основен лектор в обученията беше именно Тотев, който учеше съпартийците си от пловдивската структура на ГЕРБ да фалшифицират бюлетините, подадени за техните противници, като ги правят невалидни. Тогава Тотев критикуваше пловдивските гербери, че на първия тур на частичните избори за районен кмет на район „Източен“ в Пловдив, които се проведоха в края на 2009 г., не са направили достатъчно бюлетини невалидни. „Като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият“ – казваше на съпартийците си Иван Тотев през 2009 г., малко след като Бойко Борисов го беше назначил за областен управител на Пловдивска област.

Докато гледах кадрите с изнасящия урок по фалшифициране на избори Иван Тотев, си мислех, че този човек вече е приключил с политиката. Скандалът обаче мина и замина, а човекът си остана на поста областен управител и продължи да си изпълнява задачите като областен председател на ГЕРБ за Пловдив и член на най-висшия орган на партията – Изпълнителната комисия. Затова не се изненадах, когато преди няколко месеца Цветан Цветанов обяви, че Тотев ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Не се изненадах и от безпрецедентните 700 000 невалидни бюлетини на последните избори.

Не познавам Иван Тотев и не ме интересува какво ще прави с Пловдив през следващите четири години. Пиша за него не като за политик (такъв той не е и никога няма да бъде), а като за образ на това, което се случва в държавата. Пиша за Иван Тотев, защото всички кандидати за кметове от ГЕРБ, с малки изключения, са Иван Тотев. Общото между тях е, че приличат на Цветан Цветанов и са тясно специализирани в умението да превръщат действителните бюлетини в недействителни.

Ако ситуацията в България беше нормална, тези хора нямаше да бъдат избрани дори за домоуправители на блоковете, в които живеят. От днес обаче те са кметове на областни градове. Българският политически живот деградира дотам, че на балотаж за кмет на Пловдив да се явят един откровено луд човек като Славчо Атанасов, който на предишните избори също беше издигнат от ГЕРБ, срещу доказан фалшификатор на избори, какъвто е Иван Тотев.

В Русе за кмет беше избран вербовчикът от ВКР на ДС Пламен Стоилов, а малко след това Бойко Борисов, който го издигна, изнесе дежурната си тирада срещу агентите на ДС.

В петстотинхилядна Варна ГЕРБ не можа да намери един нормален човек, та се наложи да подкрепя Кирил Йорданов, за да не стане кмет знаменитият Марешки. Според областния председател на ГЕРБ във Варна Пламен Димитров управляващата партия нямала по-добър вариант от Йорданов, който преди да пристане на Бойко Борисов премина през СДС и БСП, но остана верен на принципите си никога да не излиза в опозиция. И в Сливен ГЕРБ нямаха по-добър вариант от осъдения за злоупотреби Йордан Лечков...

Положението в България е „Иван Тотев“ и ще става все по-зле. Елит няма, а утайката на обществото, която във всяка нормална страна може да оглави най-много организирана престъпна група, управлява държавата. Една държава, която се е изпразнила от смисъл и в която е по-добре всеки да се спасява поединично.

Тома БИКОВ

Коментарът е публикуван във в. „Ретро“