България е малка, но опасности дебнат отвсякъде

Джебчии и всевъзможни други крадци, враждебни таксиджии кожодери – особено в курортите, кофти пътища с много жертви, кофти влакове, кофти болници.

Тази картина на България рисува британското правителство в съветите си към британските граждани, пътуващи в България. Информацията и съветите към британците, пътуващи в европейските държави, са публикувани от правителствения сайт на 11 юли – само две седмици след референдума, на който мнозинството жители гласува за излизане на Великобритания от ЕС.

Информацията за България подсказва за вгорчените ваканции на множество британци в България, особено в курорта Слънчев бряг. Ето част от съветите на британскoто правителство.

Престъпността

Бъдете нащрек за джебчиите в градските центрове и в курортите, особено в претъпкани зони като автобуси, влакове и оживени улици. Налице е ръст на кражбите от хотелски стаи в Слънчев Бряг.

Туристите са атакувани от крадци и джебчии в Слънчев бряг и други курорти. Не носете ценности на плажа и внимавайте на слабо осветени пътища около курорта през нощта.

Налице е увеличение на кражби от хотелски стаи в Слънчев Бряг. Уверете се, че сте заключили стаята си (включително прозорците и балконските врати) и дръжте ценностите си заключени в сейф. Не обменяйте пари по улиците в Слънчев бряг, само на лицензирани обменни пунктове, банки и хотели.

Проституцията не е незаконна в България, но имаме многобройни съобщения за джебчийство, грабежи и нападения над британски граждани от проститутки и техните сводници. Избягвайте места, където проститутки работят, особено късно през нощта – включително паркинги, на брега на морето, на слабо осветените места и районите с храсти и дървета. Придържайте се към основните маршрути и избягвайте алеите и преките пътища в Слънчев бряг.

За надписване на цени в стриптийз клубове в курорти като Банско, Боровец и Слънчев бряг, предупреждава министерството. „Надценката може да възлиза на стотици паунда и жертвите са заплашвани с насилие, ако не платят“.

Има сигнали от цяла България за надупчени автомобилни гуми на британски граждани. Практика е докато водачът оглежда гумата, някой да отвлече вниманието му и личните му вещи и документи да бъдат откраднати от колата. „Бъдете бдителни, ако ви се наложи да спрете при такива обстоятелства и се уверете, че нещата ви са на сигурно място“.

Българските власти се отнасят много сериозно към всички деяния, свързани с наркотици или сексуално посегателство. Може да се очаква наказване с лишаване от свобода за всеки чужденец, обвинен в такива престъпления. Простъпките, свързани с пиянство, лошо поведение и хулиганство, могат също да бъдат третирани по-сериозно, отколкото във Великобритания.

Хомосексуалността не е незаконна, но българите не са склонни да бъдат много отворени по темата и гей общността като цяло не се афишира. Има няколко гей бара и клубове.
Наръчникът е съвсем актуален и точен и предупреждава дори за въведената наскоро забрана за носене на бурки в Пазарджик.

„Установени са многобройни свидетелства за измамени купувачи на недвижими имоти. Бъдете внимателни и да потърсете обстойна юридическа консултация, преди да направите някаква покупка“.

Местният транспорт

Такситата в България са в изобилие и са евтини за стандартите на Великобритания, макар понякога да не са в особено добро състояние. Избягвайте таксита, паркирани извън хотелите или в туристическите райони. Помолете от Вашия хотел да се обадят на такси или махнете на такси със зелена светлина (свободно) на прозореца. Проверете тарифите върху прозореца, преди да се качите, защото могат да варират значително.

Има редовни съобщения за грабежи и заплашително поведение от таксиметровите шофьори в Слънчев бряг. Използвайте такси, препоръчано от Вашия туроператор или място за настаняване.

На летището в София, трябва да използвате такси на „ОК Супертранс“ (която има договор със столичната аерогара, б.р.).

Пътуване по шосетата

Бъдете внимателни, когато шофирате, особено през нощта. Много пътища са в лошо състояние и често пътните ремонти са неосветени или немаркирани. Стандартите на шофиране като цяло са ниски.
Избягвайте сблъсъци с агресивни шофьори. Придържайте се към ограничението на скоростта и се уверете, че превозното ви средство е технически изправно. Налагат се глоби за маловажни нарушения.

През 2014 г. е имало 660 пътни смъртни случаи в България (източник: Министерство на транспорта на България). Това се равнява на 9.5 пътни смъртни случая на 100 000 души население, сравнено с 2.7 смъртни случая на 100 000 население във Великобритания през 2014.

Железопътен и автобусен транспорт

Сред стандартната сервизна информация за влаковете в България британският правителствен сайт предупреждава и за някои местни особености.

Във влаковете действат крадци, така че бъдете особено внимателни документите и ценностите ви да са на сигурно място. Влаковата система е много лоша спрямо европейските стандарти. Имало е няколко пожара в български влакове.

Междуградските автобуси са чести, сравнително бързи и удобни, но катастрофи се случват.

Бездомни кучета

Бездомните кучета са често срещани и опасни. Избягвайте прекалената близост до бездомни кучета, особено ако са в група. Вземайте всички животински ухапвания насериозно и търсете незабавна медицинска помощ, тъй като бясът и други болести, пренасяни от животни присъстват в България.

Здравеопазването

Апаратурата в повечето български болници е на базово ниво и старомоднa в сравнение с тaзи във Великобритания. Стандартите за медицинска помощ са приемливи, въпреки че специализирано оборудване и лечение може да не са налични. Болничните служители рядко говорят английски.

Частните клиники и болници обикновено са добре оборудвани и не скъпи в сравнение с Великобритания.

За сравнение, съветите към пътуващите в Румъния британци са далеч по-семпли. Макар че там също фигурира предупреждението за множество джебчии и за висока смъртност по пътищата, „повечето посещения в Румъния са безпроблемни“, пише в секцията за северната съседка на България.

http://ureport.bg/