You are here

България - изкупителна жертва за провала на руския проект за газопровод

"Сега трябва да започнем изграждането на този газопровод в Черно море, но не можем да направим това, докато нямаме разрешение от България", каза Владимир Путин на 1 декември 2014 г.

"Мисля, че е ясно на всички, че би било нелепо да започне строителството в морето, да стигне до българския бряг и да спре. Така че ние сме принудени да преразгледаме нашето участие в този проект ", продължава президентът на Русия.

 

Струва си да се отбележи, че несигурността относно входния пункт не е спряла Путин да започне изграждането на тръбопровода "Турски поток". "Има още няколко въпроса, които трябва да координираме: входната точка, маршрутът на турската територия и екологичната сигурност", каза той пред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по телефона от кораб, полагащ тръби в Черно море.

 

През 2014 г. "Газпром" има няколко причини да спре проекта "Южен поток". Първо, присъединяването на Русия към Крим засегна отношението на Брюксел към новия руски тръбопровод, в който италианската Ени имаше 20%, Германската Wintershall и Френската EDF 15%. По време на парламентарно изслушване в Рим през март 2014 г. главният изпълнителен директор на Ени Паоло Скарони заяви, че вижда бъдещето на газопровода "Южен поток" като доста мрачно, защото руско-украинската криза би изложила на риск необходимите разрешения на ЕС.

 

Второ, след "кримските санкции" на ЕС и САЩ, много банки са спрели плановете за финансиране на проекта "Южен поток". Газпром не успя да събере пари за изграждането на офшорни тръбопроводи навреме.

 

Трето, по-високата цена на привлечения капитал и други фактори увеличиха общите инвестиционни разходи с 50% . Ени, вторият основен акционер на проекта, категорично не бе съгласна да плати повече от първоначално одобрената сума от 600 млн. евро за подводния участък и предупреди Газпром, че ще излезе от партньорството.

 

На 24 ноември 2014 г. - една седмица преди официалната смърт на "Южен поток" - новият изпълнителен директор на Ени Клаудио Десали дойде в Сочи, за да обсъди проблемите с главния изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милър. Милър не живее или работи в Сочи, но е любимото място на Владимир Путин в Русия. Очевидно Путин трябваше да се присъедини и да приключи успешно срещата, но Десали и Милър не постигнаха споразумение. В съответното прессъобщение на "Газпром" няма и традиционна линия за успеха на проекта "Южен поток".

 

До края на ноември 2014 г. проектът имаше нарастващи разходи, нямаше финансиране и главен европейски акционер излезе. Това беше краят. Каквото и да се случваше с българските, сръбските и други сухопътни участъци в Европа, нямаше значение, защото най-важната офшорна секция се заби.

 

Обикновено изкупителната жертва е най-слабата връзка, така че седмица по-късно, когато Владимир Путин обяви прекратяването на "Южен поток", той постави вината за България. Според мен една умна PR кампания би могла да я представи като победата на Давид над Голиат. Русия обаче успя не само да направи България отговорна за смъртта на "Южен поток", но и да направи така, че да изглежда като удар в краката.

 

От Михаил Корчхикин

Източноевропейски газов анализ

Malvern, PA, САЩ

http://bulgariaanalytica.org/en/2018/08/29/bulgarian-scapegoat-for-failu...

Д-р Михаил Корчхкин е основател и управляващ директор на Източноевропейския газов анализ, консултантска компания, специализирана в разходооптични и финансови анализи на проекти за природен газ в бившия Съветски съюз. Предишният му опит включва извършването на многобройни проучвания за приложимостта на Министерството на газта на СССР, предшественик на "Газпром". Преди да влезе в консултиране на пълно работно време, Михаил преподава в университета в Пенсилвания. Той също така е посещавал  Харвардския университет и университета "Еразъм" в Ротердам. Михаил е консултирал много корпоративни и правителствени клиенти, включително ABN-AMRO Bank, Amoco, BP, British Gas, Chevron, Conoco, Ърнст и Янг, ExxonMobil, Gas Strategies, Gasunie, Neste Oy, Shell, Statoil, Swedegas, Total, Vattenfall и Световната банка.