You are here

България купува изтребители и танкове

Българският парламент одобри проектите за модернизация на армията.. Със 151 гласа "за", 7 "против" и един "въздържал се" бе одобрена покупката на нова бойна техника - изтребители за ВВС и машини за пехотата - общо за над 3 млрд. лв. 
Единият проект е за закупуване на основна бойна техника. Правителството предвижда това да стане на два етапа, като през първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - на системи и допълнително оборудване, както и за обучение на състава. Времевият интервал за реализация е 12 години, прогнозната цена е около 1,464 млрд лева.

Другият одобрен проект е за нов тип боен самолет. Предвижда се придобиването на 16 нови бойни самолета на два етапа. Заложено е през първия етап да бъдат закупени не по-малко от осем самолета, за около 1,8 млрд лева. Сумата е и за наземно обслужване, обучение на състава, тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка.

Единствено от партия „Воля” през последните дни се обявиха против отпускането на средствата. Лидерът й Веселин Марешки дори поиска оставката на военния министър Каракачанов. Министърът пък му отговори да не се занимава с армията. 
Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че са подкрепили проектите, защото те отговарял на две условия - да не надхвърлят 2% от БВП и в реализацията им да бъдат ангажирани фирми от българската отбранителна индустрия.
В ДПС пък смятат, че най-големият риск пред двата проекта е пряко свързан с политическата воля на управляващите да ги реализират.

http://www.segabg.com/article.php?id=908252