България наистина ще се превърне в гетото на Европа

венелина попова

 

Колко трябва да си нагъл, за да стовариш вината за състоянието на магистралите-най-голяма гордост на 12 годишното ти управление на едно правителство, което падна на шестия месец от конструирането си.

Магистрала „Тракия“ била опасна за живота на хората, но не, защото фирмите на хранилка в твоите мандати ги построиха и ремонтираха некачествено, за да откраднат половината пари и не плащаха с месеци на подизпълнителите, а защото „Продължаваме промяната“ не направила нещо за краткия си престой във властта?

Колко безочлив трябва да си, за да кажеш, че дори със своя опит не се наемаш да оправяш държава, която по твое време оглави всички черни класации като най-бедната и най-корумпираната страна в Европа, а по някои показатели и в света?

Колко дебелоок трябва да си, за да играеш ролята на евроатлантик, когато с подвита опашка подаряваше куче на диктатора Путин; когато му построи с 3 млр. лева тръба, за да снабдява с газ своите протежета в Сърбия и Унгария и когато не направи нищо, за да откъснеш България от руската енергийна зависимост?

Колко безсрамен трябва да си, за да се изправиш с просташко самочувствие пред хората, които те възненавидяха заради нечуваната корупция, която деморализира институциите; заради подчиняването на всички останали власти в страната; заради мафиотизирането на държавата и да твърдиш, че си единственият, който може да я спаси?

През 12 годишното ти управление България влезе в най-тежката си демографска криза, защото младите не искаха и не можеха да приемат да останат в страна, управлявана от мафията, в която всеки момент могат да си откраднат бизнеса, да те премаже на улицата пиян или дрогиран наследник на бившата и сегашната върхушка, да те пребият за 5 лева и да чакаш правосъдие от система, в която начело на прокуратурата стои човек като Гешев.

Емблема на твоето управление ще останат разбитата улична мрежа в градовете, управлявани от ГЕРБ и централни площади, които ги унифицираха по най-лошия начин; футболни игрища по селата, които стоят заключени; спортни зали, в които потънаха стотици милиони и протекоха в първата година от откриването им; бетонирани паркове и градини; отчайващо здравеопазване и напълно несъстоятелна образователна система, изсечени гори и мръсен въздух, разсипан ж.п. транспорт…не си струва да продължавам – списъкът с „постиженията“ на твоето управление е дълъг и отчайващ.

Достатъчно дълго хората трябваше да гледат физиономията ти от екрана на телевизорите си и да се слушат лакърдиите ти. Забрави, че повече можеш да се върнеш във властта.

Ако все пак онази част от народа, която избираше такива като теб, Слави Трифонов, Марешки, Костадинов и пр. отново решат, че си техния избраник, България наистина ще се превърне в гетото на Европа със застаряващо, маргинализирано и полуграмотно население. Пази Боже!