България на кръстопът

Ognyan Minchev

Време е разумните хора да разберат какво се случва. Нараства геополитическото противопоставяне мажду колективния Запад и Русия, която е все по-интегрирана част от една алтернативна на Запада коалиция с Китай, Иран и – недай Боже – Турция. Русия никога не се е примирявала със загубата си на позиции в централна и източна Европа.

Що се отнася до България – в Москва смятат, че ние по право им принадлежим. По правото на великодържавната джунгла на геополитическо съперничество.

На този етап в Кремъл си дават сметка, че не могат да ревизират присъединяването на източна Европа към западния съюз – към света на Запада. Но могат да подкопават, да дестабилизират, да противопоставят, да провокират братоубийствени конфликти в постсъветското пространство и в бивша източна Европа.

България е едно от най-слабите звена. Тук хибридната война ще бъде разширена отвъд пропагандния натиск с формиране и реализация на допълнителни про-московски партии и движения, които да допълват и без това богатата палитра на политическата пета колона на Русия у нас.

Тези нови партии ще бъдат както вляво, така и вдясно. Виденов работи за левия полюс на тази разширена стратегия за политическа инвазия и подчинение. Има крайни националисти, които ще се погрижат за десния полюс. И това са само откровените про-Кремълски формации.

Оттам нататък – поредица повече или по-малко прикрити проекти за политическа дестабилизация и хаос, които да държат България в максимално дълга криза с последваща разруха. Руските партии в България са с различен дизайн. Партии от типа на Атака и тази на Виденов са на „най-къса каишка“ – най-видимо принадлежащи на големия стопанин.

На другия полюс са партии като ДПС – на „най-дълга каишка“: либерални, евроатлантически и т.н. Има традиционни и новосъздадени кремълски проекти. БСП и АБВ принадлежат към първите. Партии от типа „Копейкин“ – към вторите.

Ако обобщим, българската олигархия – която съществува и набъбва до голяма степен поради тясна връзка с постсъветската олигархична система – произвежда политически проекти, които наливат вода преди всичко в мелницата на руската великодържавна стратегия.

Помните ли, че имаше време, в което Народното събрание се състоеше от проевропейски/проатлантически партии и партии, свързани с Изтока и русофилията. Кажете ми кои са евроатлантическите партии в 44 НС? ГЕРБ? Да, донякъде… ама докъде? ДПС? Вече ги споменахме…

А в 45 НС – мимолетно просъществувало около 3 седмици? ДБ – е, добре… Както и партията на един шоумен, който бил от Плевен, помните ли…?

Гответе се за мощно продължение на хаоса, в който попаднахме. Тук въпросът изобщо не е в това дали ГЕРБ си отива, или остава и в каква степен остава…

Въпросът винаги е бил само един – докога българската посткомунистическа олигархия ще командва парада в българското общество и държава?

Когато й е изгодно, олигархията ще поддържа политическа стабилност – стабилен корупционен контрол върху изсмукването на държавата. Когато й е изгодно, олигархията ще преминава в режим на разруха, хаос, парламентарен и общоинституционален политически цирк докато бавно и мъчително се намести новия формат за изсмукване на държавата и продължаващо обнищяване на българското общество.

Това е дебата, който ни е необходим.

https://glasove.com/categories/novini/news/zhan-videnov-szdavame-nova-partiya-i-shche-uchastvame-na-izborite